ستایش الله را به جای میآوریم که هیچ یک از عبادتهای انسان مسلمان خالی از فضیلت نیست؛ همانطور که نماز و زکات و حج دارای فضایلی هستند، روزه نیز از فضیلتهایی برخوردار است، از جمله:
- روزه باعث محافظت انسان از افتادن در گناهان است؛ از ابوهریره ـ رضی الله عنه ـ روایت است که پیامبر خدا ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: «روزه، سِپَر است؛ پس هر گاه روزِ روزۀ کسی از شما بود بد دهنی نکند و جهالت نورزد و اگر کسی با وی درگیر شد یا به او بد گفت، دو بار بگوید: من روزهام. سوگند به آنکه جانم به دست اوست، بوی دهان روزهدار نزد الله از بوی مشک خوشتر است. [خداوند متعال میگوید: او] غذا و نوشیدنیاش را به خاطر من ترک گفته است. روزه برای من است و من پاداش آن را میدهم و هر نیکی به اندازۀ ده برابرش هست».([۱])
- روزه باعث پاک شدن گناهان است. از حذیفه ـ رضی الله عنه ـ روایت است که گفت: شنیدم رسول خدا ـ صلی الله علیه وسلم ـ میگوید: «فتنۀ انسان در خانواده و مال و همسایهاش را نماز و روزه و صدقه پاک میکند».([۲])
- خداوند دری از درهای بهشت را مخصوص روزه قرار داده که جز روزهداران کسی از آن وارد نمیشود. از سهل ـ رضی الله عنه ـ از رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ روایت است که فرمود: «در بهشت دروازهای هست که به آن رَیّان میگویند، که روزهداران در روز قیامت از آن وارد [بهشت] میشوند و کسی جز آنان از آن وارد نمیشود. گفته میشود: روزهداران کجایند؟ پس برمیخیزند [و وارد میشوند] و کسی جز آنان [از آن] وارد [بهشت] نمیشود و هنگامی که وارد شدند بسته میشود و کسی دیگر از آن داخل [بهشت] نمیشود».([۳])
[۱]– بخاری در کتاب صوم، باب «فضل الصوم» (۱۸۹۴) و مسلم در کتاب صیام، باب «فضل الصیام» (۱۱۵۱).
[۲]– بخاری در کتاب الفتن، باب «الفتن التی تموج کموج البحر» (۷۰۹۶) و مسلم در کتاب الفتن وأشراط الساعه، باب «فی الفتن التی تموج کموج البحر» (۷۴۵۰).
[۳]– بخاری در کتاب الصوم، باب «الریان للصائمین» (۱۸۹۶) و مسلم در کتاب الصیام، باب «فضل الصیام» (۲۷۶۶).