فلسفه گرفتن روزه
متاسفانه در عصر ما هرکس برای این که بخواهد کاری را انجام دهد ابتدا به دنبال فلسفه و حکمت آن کار می رود در حالی که بنده ی مومن و تسلیم شده ی اوامر و نواهی الهی به دنبال فلسفه و منطق نیست بلکه هرآنچه که خدای او و پیامبرش به او دستور داده باشد عمل می کند و از چیزی که نهی کرده باشند دوری و آن را ترک می کنند لذا تنها دلیل گرفتن روزه برای یک فرد مسلمان و مومن این است که پروردگار و محبوب او به گرفتن روزه دستور داده و فرموده است: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِن قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ» (بقره/۱۸۳): (ای کسانی که ایمان آورده اید! بر شما روزه واجب شده است همان طوری که بر افرادی پیش از شما بوده اند واجب بوده است تا باشد که پرهیزگار شوید).
بنابراین فلسفه و علت گرفتن روزه از نگاه قرآن این است که فرد روزه گیرنده به تقوا و پرهیزگاری برسد.
اما از آنجایی که مخاطبین و خوانندگان مطالب بنده متفاوت هستند و شاید برخی از آنها به دنبال فلسفه های دیگر گرفتن روزه باشند و از آنجایی که کارهای خداوند بی حکمت نیست، به همین منظور تصمیم گرفتم بخشی از این بحث را به این موضوع اختصاص دهم.
در مورد روزه و فواید و فلسفه ی آن کتاب و مقالات زیادی نوشته شده است اما بنده فواید و فلسفه ی گرفتن روزه را در دوبخش “اثر اجتماعی” و “اثر بهداشتی و درمانی” خلاصه می کنم:
اثر اجتماعی: گرفتن روزه سبب می شود که در میان افراد جامعه برابری و مساوات شکل گیرد. به این صورت که با گرفتن روزه افراد ثروت مند وضع گرسنگان و محرومان جامعه را به طور واقعی احساس و درک می کنند و این باعث می شود که به آنها فکر کنند و به آنها کمک کنند.
اثر بهداشتی و درمانی: عامل بسیاری از بیماری ها، درد و مرض ها زیاده روی در خوردن غذاهای مختلف است. چون مواد اضافی که جذب بدن نمی شوند به صورت چربی های مزاحم در نقاط مختلف بدن یا به صورت چربی و قند اضافی در خون باقی می ماند. این مواد جذب نشده در پرورش انواع میکروب های بسیار موثر است.
به همین منظور برای مبارزه با این بیماری ها و نابود کردن این مواد سمی بهترین راه گرفتن روزه است و بسیاری از دانشمندان غیر مسلمانی چون: دکتر الکسیس کارل، دکتر ژان فروموزان، دکتر تومانیانس، دکتر گوئل پا، دکتر آلکسى سوفورین و.. در مورد روزه و فواید آن کتاب و مقاله نوشته اند و نقش روزه در سلامتی بدن انسان را بیان کردند و بیمارى هایى را که این دانشمندان توانسته اند به وسیله روزه معالجه کنند به قرار ذیل است:
نوراستنى، التهاب معده، التهاب حنجره، سفلیس، سل، درد چشم، زکام مزمن، درد مزمن سینه، نفخ و ورم ریه ها، بیمارى هاى عصبى، لرزش اندام، استسقا، فلج، کم خونى، اضطراب روحى، ضعف عمومى بدن، بیمارى کبد و تضعیف غده هاى سرطانى و ترک اعتیاد.
سخن پایانی
رمضان ماهی پر از خیر و برکت است که در این ماه مسلمانان بنابر سفارش الله متعال این ماه را روزه می گیرند و به عبادت خالق و محبوب خویش می پردازند. گرفتن روزه علاوه براین که سبب خودسازی، مبارزه با نفس و تقوا می شود باعث می شود که بسیاری از بیماری ها و دردها از بین رفته و جسم انسان شاداب گردد. به این ترتیب روزه هم از جنبه ی معنوی و روحی و هم از جنبه ی مادی و جسمی حائز اهمیت است.
از خداوند سبحان مسئلت دارم که به ما توفیق گرفتن روزه و انجام عبادت او را در این ماه عزیز بدهد و إن شاء الله که از رستگاران قرار گیریم.