شکستن بتها و پاکسازی خانه کعبه
هدف اصلی فتح مکه، نشر دعوت توحید و اعلای کلمه الله بود. در کعبه صدها بت از آن جمله «هُبل» که به آن خدای خدایان میگفتند، نیز وجود داشت. این بت به شکل انسان و از یاقوت احمر ساخته شده بود. نخستین کسی که آن را به خانه کعبه آورده بود، «خزیمه بن مدرکه» نوه مضر و نتیجه عدنان بود.
در مقابل هُبل، هفت تیر قرعه وجود داشت که بر آنها «لا» و «نعم» نوشته شده بود، زمانی که یکی از قریش میخواست عملی انجام دهد، نزد آن رفته و با آن تیرها قرعه میانداخت، هرچه پاسخ قرعه بود، بر آن عمل میکرد([۱]).
در جنگ احد ابوسفیان با ذکر و اعلام نام همین بت اظهار افتخار و فتح کرده بود. این بت داخل خانه کعبه قرار داشت. هنگامی که رسول اکرم صلی الله علیه و سلم وارد خانۀ کعبه شد، همراه با سایر بتها آن را نیز نابود کرد و از میان برد. در اطراف مکه نیز بتهای متعددی وجود داشت که مراسم خاصی برای آنها بجا آورده میشد. بزرگترین آنها «لات»، «منات» و «عُزّی» بودند. عزّی معبود قریش و لات معبود اهل طائف بود. عزّی به فاصله یک منزل از مکه در محل «نخله» نصب شده بود و بنوشیبان متولّی آن بودند.
عربها عقیده داشتند که خدا در فصل زمستان نزد «لات» و در فصل تابستان نزد «عزّی» بسر میبرد. تمام مراسمی را که برای خانۀ کعبه بجا میآوردند، برای «عزی» نیز بجا میآوردند. در اطراف آن، طواف و نزد آن قربانی میکردند([۲]).
«منات» در محل «مشلّل» نزدیک «قدید» به فاصلۀ هفت مایل از مدینه منوّره قرار داشت. منات یک سنگ ناتراشیده بود. ازد، غسّان، اوس و خزرج برای آن، مراسم حج بجا میآوردند. این بلندترین بت از بتهای به جایمانده از عمرو بن لحی بود. اوس و خزرج وقتی مراسم حج بجا میآوردند، رسم خروج از احرام به وسیلۀ تراشیدن سر را نزد آن بجا میآوردند([۳]).
بت قبیلۀ هذیل «سواع» بود که در اطراف «ینبع» در محل «رهاط» قرار داشت. این بت از سنگ بود و متولی آن بنولحیان بودند. اینها همان طلسمهای بتپرستی بودند که تمام عرب گرفتار بلای آن گردیده بود و در این روزها جبین این خدایان مصنوعی به خاک مذّلت کشیده و با خاک یکسان شدند.
[۱]– معجم البلدان، ذکر هبل به نقل از هشام بن محمد کلبی.
[۲]– زرقانی ۲ / ۴۰۰٫
[۳]– معجم البلدان، ذکر منات.