[۶]چنانکه عمر فاروق در مورد میزان تشنگی آن روز میگوید: ما با پیامبر اکرم صلی الله علیه و سلم در گرمای سختی به قصد تبوک حرکت نمودیم و در اثنای راه در مکانی فرود آمدیم و دچار تشنگی شدیدی شدیم؛ به گونهای که اگر یکی از ما برای قضای حاجت میرفت، نمی توانست برگردد. توان نگهداری گردنهای خود را از دست دادیم؛ چنانکه برخی شترهای خود را ذبح میکردند و شکمبههای آنان را میفشردند و آنرا بر سینه و شکم خود میگذاشتند.
[۷]همچنین این غزوه را نیز فاضحه میگویند یعنی رسواکننده؛ چراکه به رسوایی منافقان انجامید و نفاق آنها به خاطر شرکت نکردن در این غزوه آشکار گردید.
[۸]تبوک در شمال حجاز و به فاصله ۷۷۸ مایلی مدینه واقع شده است و در آن زمان متعلق به قضاعه و تابع دولت روم بود.
[۹]اسباب غزوه تبوک
مورخان اسباب و انگیزههای متعددی برای این جنگ یادآور شدهاند. آنان بر این عقیدهاند که توسط نبطیهایی که از شام به مدینه روغن میآوردند، به پیامبر اکرم صلی الله علیه و سلم خبر رسید که رومیها لشکر بزرگی با همکاری طوایف لحم، جذام و دیگر عربها فراهم نمودهاند و قصد یورش به مدینه را دارند و دستههای نخست آن تا بلقا رسیده است پیامبر اکرم صلی الله علیه و سلم بر آن شد تا بر دشمن پیشگام باشد و برای این منظور به راه افتادهاند.
[۱۰] اما ابن کثیر بر این عقیده است که غزوه تبوک انگیزهای جز ادای فریضه جهاد و نبرد با کفار نداشت. بنابراین، پیامبر قصد نبرد با رومیها را نمود که از سایر کفار آن زمان به پیامبر نزدیکتر بودند تا به این آیه جامه عمل بپوشاند که میگوید:
{یا أَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا قَاتِلُوا الَّذِینَ یلُونَکُمْ مِنَ الْکُفَّارِ وَلْیجِدُوا فِیکُمْ غِلْظَه وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِینَ (١٢٣)} (توبه، ۱۲۳).
«ای مؤمنان، با کافرانی که نزدیک شما هستند، بجنگید تا از شما غلظت و درشتی ببینند و بدانید که خدا با پرهیزکاران است».