مناقشه با کسانی که گرایش اعتزالی دارند می طلبد که با دلیل و براهین عقلی آنها را مورد خطاب قرار دهیم و بیان کنیم که حقایقی که شریعت آورده است، هیچگونه منافاتی با احکام عقل انسانی و معیارهای آن ندارد:
- شریعت به روشنی از عالم غیب به ما خبر داده است و به صورت دقیق تفاصیل آنرا آورده است چنانکه مانند خورشید روشن است. انسان بیش از عالم مشهود نیاز به شناخت عالم غیب دارد. چرا که این دنیا جایگاهی موقتی و ناپایدار است و زندگی ابدی ما در عالم غیب می باشد. ما با تجربهی خویش دانسته ایم که به شناخت و دانستن علوم دنیا بسیار حریص هستیم و برای آگاهی در این زمینه بسیار تلاش نموده و سختیهای پیشرو را با کسب علوم صنعتی، پزشکی، کشاورزی، اقتصاد، هندسه و … پشت سر میگذاریم. اما علم به حقایق عالم غیب و از جمله عالم آخرت، شایسته تر و سزاوارتر است چرا که عالم جاودانگی و دوام است.
- شناخت ماهیت زندگی پس از مرگ – که در شناخت ان مصدری جز شریعت نداریم – چه در مورد برزخ و چه آخرت، انسان را از ارتکاب بسیاری از گناهان و لغزشها باز میدارد و مانع ارتکاب گناهان کوچک و اشتباهات می شود، اموری چون شناخت عذاب قبر و سوال دو فرشته و گذر از پل و ترس و شدت روز قیامت و حساب و کتاب و عذاب آن.
- تعجب میکنیم چگونه عقل سرگردان شده و در برابر عالم مشهود سرسپرده می شود، – خصوصا در این عصر و زمان – اما آنچه رسول الله در مورد عالم غیب گفته را بعید دانسته و در آن شک میکند؟ اگر چشمها را در برابر جهان حاضر باز کنیم، دچار حیرت خواهیم شد و حقایق علمی، عقلها و اندیشه های ما را خواهد برد و دروازهای بزرگ به روی جهان گسترده به رویمان می گشاید و عقل و خرد بشر را حیران و سرگردان میکند که احساس و عقل آدمی از درک آن عاجز و ناتوان است و اکتشافات دانشمندان تنها اندکی از اسرار مخلوقات خداوند متعال را دریافته است؛ مخلوقاتی که جز او تعالی کسی از آنها آگاه نیست. به طور مثال دانشمندان نجوم و ستاره شناسان دریافته اند که میلیاردها ستاره جهان هستی را احاطه کرده است و این جهان نسبت به انسان و توان او نامتناهی و بیپایان است پس اندیشه ما در مورد عالم غیب چگونه خواهد بود؟
- آنچه را برخی احکام عقلی نامیده اند، درحقیقت کرنش در باب یک امر مالوف و تکراری است و اگر از آن خود را خلاص کنیم و چشم در برابر عجایب و حوادث عالم غیب باز کنیم، سرگردان و متحیر خواهیم شد و آن عجایب و حوادث را انکار خواهیم نمود. علامه استاد مودودی رحمه الله، تعدادی از عجایبی را که می بینیم و برای ما ملموس است و اصلا بدان توجه نمیشود، برشمرده است.
بذر شکم زمین را شکافته و وارد آن میشود و مدتها بعد به درختی تنومند تبدیل میشود. قطرهای منی وارد رحم زن میشود و به شکل انسانی از آن بیرون میآید. آب با اجتماع دو مولکولِ هیدروژن و یک اکسیژن به وجود میآید و تبدیل به بخار میشود. و بخار نیز آب میگردد و این رویه پیوسته تکرار میشود. میلیونها ستاره و سیاره در فضای جهان هستی در حرکتاند و برخی از آنها با یکدیگر ارتباط دارند بدون اینکه ارتباطی آشکار و ظاهر میان آنها برقرار باشد. و در پایان ما را چنین متوجه میکند. (شما همیشه شاهد این امور هستید و دیدن آنها شما را به تعجب و حیرت وا نمیدارد و آنها را اموری عادی برمیشمرید ولی اگر چنین اموری را نمیدیدید و در نظام و عالمی غیر از این نظام بوده و با آن خو گرفته بودید، اینها را مافوق عقل و قیاس پنداشته و به شدت امکان چنین اموری را انکار میکردید.[۱]
[۱] – مودودی: الحضاره الاسلامیه، ص ۲۴۸- ۲۴۹