چه نیکوست که در آیه ى : «صراط الذین … » عطای نعمت به الله نسبت داده شده است و در «غیرالمغضوب علیهم» فاعل حذف گردیده است، هرچند در حقیقت فاعل الله متعالی است. چون می فرماید:
{أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِینَ تَوَلَّوْا قَوْمًا غَضِبَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ}:
(آیا ندیدی کسانی را که قومی را دوست گرفتند که الله بر آنها خشم گرفته است؟) «مجادله/۱۴».
و در جایی دیگر الله گمراهی را به خود گمراهان نسبت می دهد. هرچند اوست که آنان را به تقدیر خود گمراه کرده است و می فرماید:
{وَمَنْ یُضْلِلْ فَلَنْ تَجِدَ لَهُ وَلِیًّا مُرْشِدًا (۱۷):
(هرکس را گمراه نماید، هرگز ولی و راهنمایی برای او نخواهی یافت!). «کهف/۱۷»
و می فرماید: {مَنْ یُضْلِلِ اللَّهُ فَلَا هَادِیَ لَهُ وَیَذَرُهُمْ فِی طُغْیَانِهِمْ یَعْمَهُونَ (۱۸۶):
(هر کس را الله گمراه کند، برای او هیچ راهبر و راهنمایی نیست، و آنها را در طغیانشان سرگردان رها می کند). «اعراف/۱۸۶»
و دیگر آیاتی که بیانگر این است که هدایت و گمراهی منحصراً در دست الله است…
و آن طور که قدری ها و هم فکرانشان می گویند: هدایت و گمراهی بدست خود بندگان است، نیست و آنان با استدلال از آیات مشابه قرآن می خواهند این بدعت شان را اثبات کنند و آیاتی که به صراحت آنان را رد می کند رها می کنند، در واقع تمام گمراهان همچنین وضعیتی دارند.
إذا رأیتم الذین یتبعون ما تشابه منه فأولئک الذین سمى الله فاحذروهم
(فتح الباری۵۷/۸ص۲۷)
و در حدیثی پیامبر صلى الله علیه وسلم می فرماید: (هرگاه کسانی را دیدید که فقط از آیات متشابه پیروی می کنند، بدانید که آنان همان کسانی هستند که الله از آنان نام برده است و از آنان بر حذر باشید!)…
این حدیث به آیه ى زیر اشاره دارد که می فرماید:
{فَأَمَّا الَّذِینَ فِی قُلُوبِهِمْ زَیْغٌ فَیَتَّبِعُونَ مَا تَشَابَهَ مِنْهُ ابْتِغَاءَ الْفِتْنَهِ وَابْتِغَاءَ تَأْوِیلِهِ}:
🌴(امّا کسانی که در دلهایشان کجی و انحراف است، برای فتنه جویی و به قصد تأویل [نادرست] آن، به دنبال متشابهات هستند). «آل عمران/۷»
👌الحمدالله هیچ مبتدعی در قرآن استدلال بجا و صحیحی ندارد، چون قرآن آمده تا حق را از باطل و هدایت را از گمراهی مشخص کند، بنابراین در قرآن تناقض و اختلاف وجود ندارد، چون از جانب پروردگار حکیم و حمید نازل شده است…