عده

مدت زمان مشخصی است که با توجه به وضعیت زن متفاوت می باشد. در این دوره برای زن جایز نیست که ازدواج نماید. زمان مذکور از لحظه ی جدایی شوهر از وی بواسطه ی طلاق و یا وفات یا شرایطی مانند آن ها شروع می شود. انواع عده ی زنان با توجه به دلیل حدایی زن و شوهر به این ترتیب می باشد:

۱- عده ی وفات: زنی که شوهرش قبل از نزدیکی با وی وفات می نماید باید به مدت چهارماه و ده روز(تقریباً ۱۳۰ روز) عده نگاه دارد. خداوند متعال می فرماید: {والذین یتوفون منکم ویذرون أزواجًا یتربصن بأنفسهن أربعه أشهر وعشرًا} [بقره: ۲۳۴] یعنی: « و کسانى از شما که مى‏میرند و همسرانى بر جاى مى‏گذارند [همسران] چهار ماه و ده روز انتظار مى‏برند.» همچنین زنی که شوهرش بعد از نزدیکی با وی و درحالیکه از او باردار نیست، ولی اگر باردار باشد عده ی وی زمان وضع حملش می باشد. چنانچه هر دو علت طلاق و وفات در مورد زنی یکجا پیش بیاید، اگر طلاق رجعی بوده باشد، و شوهر وفات نماید، زن به جای عده ی طلاق، عده ی وفات را نگاه می دارد؛ و مدت این عده بستگی به وضعیت زن دارد که باردار باشد یا خیر.

۲- عده طلاق و فسخ نکاح: زنی که قبل از نزدیکی با شوهرش طلاق داده شود، هیچ گونه عده ای را نگاه نمی دارد. اگر بعد از نزدیکی، زن طلاق داده شود و عادت ماهانه داشته باشد باید تا سه بار پاکی از عادت ماهانه صبر نماید. خداوند متعال می فرماید: {والمطلقات یتربصن بأنفسهن ثلاثه قروء} [بقره: ۲۲۸] یعنی: « و زنان طلاق داده شده باید مدت سه پاکى انتظار کشند.» چنانچه عادت بواسطه ی کم بودن سن و سال و یا یائسگی عادت ماهانه نداشته باشد، عده ی او مدت سه ماه خواهد بود. خداوند متعال می فرماید: {واللائی یئسن من المحیض من نسائکم إن ارتبتم فعدتهن ثلاثه أشهر واللائی لم یحضن}
[طلاق: ۴] یعنی: « و آن زنان شما که از خون‏دیدن [ماهانه] نومیدند اگر شک دارید [که خون مى‏بینند یا نه] عده آنان سه ماه است و [دخترانى] که [هنوز] خون ندیده‏اند [نیز عده‏شان سه ماه است].» درحالتیکه زن باردار باشد، عده ی وی زمان وضع حمل اوست حال این مدت کوتاه باشد یا بلند، فرقی نمی کند. در این باره خداوند متعال می فرماید: {وأولات الأحمال أجلهن أن یضعن حملهن } [طلاق: ۴] یعنی: « و زنان آبستن مدتشان این است که وضع حمل کنند.» اما اگر زنی طلاق داده شود و جزو زنانی باشد که عادت ماهیانه دارند ولی بدلیلی نامشخص دیگر عادت ماهیانه ندارد، باید یک سال تمام عده را نگاه دارد.

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …