عجله

خداوند تبارک و تعالی به ما امر نموده که از عجله پرهیز کرده و می فرماید: {یا أیها الذین آمنوا إن جاءکم فاسق بنبأ فتبینوا أن تصیبوا قومًا بجهاله فتصبحوا على ما فعلتم نادمین} [حجرات:۶]  یعنی: ” اى کسانى که ایمان آورده‏اید اگر فاسقى برایتان خبرى آورد نیک وارسى کنید مبادا به نادانى گروهى را آسیب برسانید و [بعد] از آنچه کرده‏اید پشیمان شوید.”

گفته اند: سوارکار شتابان نه مقصد رسیده و نه مرکبی برایش می ماند(مردی که از شدت عجله مرکبش را می زند تا سریع تر حرکت کرده و به آن استراحتی نمی دهد تا هلاکش می گرداند.) همچنین گفته شده: انکه بر مرکب عجله سوار شد، در لغزشگاه ها افتاده است.

عجله درکارهای خیر:

چنانچه فرد مسلمان در صدد کار خیری بود، باید در انجام آن بر دیگران پیشی جسته و تاخیر نکند. اگر خواست صدقه ای بدهد، بهتر است در انجام آن شتاب ورزد. به همین ترتیب در صورت انجام هر طاعت معینی باید بدان مبادرت ورزد. رسول خدا صلى الله علیه وسلم فرموده اند: (التُّؤده فی کل شیء إلا فی عمل الآخره) [أبو داود] یعنی: “درنک کردن در هر کاری به جز در کارهای مربوط به آخرت نیکوست.”

همچنین رسول خدا صلى الله علیه وسلم به ما امر کرده است که در افطار کردن، عجله نماییم و می فرماید: (لا یزال الناس بخیر ما عَجَّلوُا الفطر) [متفق علیه] یعنی: ” همیشه مردم به خیر اند، تا مادامیکه در افطار شتاب نمایند.”

از اینرو واضح است درنگ کردن درکار خیر جایز نبوده و باید در اجرای آن شتاب ورزید، خداوند متعال می فرماید: {وسارعوا إلى مغفره من ربکم وجنه عرضها السموات والأرض أعدت للمتقین} [آل عمران: ۱۳۳] یعنی: “و براى نیل به آمرزشى از پروردگار خود و بهشتى که پهنایش [به قدر] آسمانها و زمین است [و] براى پرهیزگاران آماده شده است بشتابید.”

واینجا عجله کردن راهی برای دستیابی به بهشت است. اما در مورد سایر امور دنیوی، مسلمان در آن درنگ نموده و به آهستگی عمل کند.

مقاله پیشنهادی

نشانه‌های مرگ

مرگ انسان با افتادن و شل شدن دو طرف گیج‌گاه، کج شدن بینی، افتادن دست‌ها، …