شرایط تحقق اکراه[۱]
۱- مُکرِه (وادار کننده) قادر به عملینمودن تهدید خود باشد و اگر قادر به عملی نمودنِ تهدیدِ خود نباشد و مکرَه (وادار شونده) بداند که اکراهکننده قادر به عملی نمودن تهدید خود نیست، این تهدید لغو و غیر معتبر است.
۲- اکراه شونده از این تهدید بترسد، به نحوی که پیش خود چنین فکر کند که: وادار کننده یقیناً و یا به ظن غالب به زودی تهدید خود را اجرا میکند و تحتِ تأثیر این ترس مکَرهٌ علیه را انجام دهد.
۳- چیزی که اکراه کننده اکراهشونده را به آن تهدید کرده است، ضرری باشد که سبب اتلاف نفس یا اتلاف عضو شود و یا چیزی کمتر از اینها، چون زندانی نمودن و بستهشدن و زدن باشد.
شافعیه و حنابله و جعفریه و برخی از فقهای احناف، معتقدند که: تهدید به اتلاف مال در صورتی که ناچیز نباشد، تهدیدی معتبر است و با آن اکراه محقق میشود و جعفریه معتقدند که: تهدید به ضرر رساندن به کسی که برای اکراهشونده دارای اهمیت است، اکراه است و احناف نیز معتقدند که: اگر تهدید در مورد ضرر رساندن به زوج یا یک خویشاوندِ نزدیک باشد، اکراه است و حنابله معتقدند که: اگر تهدید فرزند باشد، اکراه است[۲].
[۱]– کشف الأسرار ۴/ ۱۵۰۲؛ المغنی ۷/ ۱۲۰؛ المهذب ۲/ ۸۳٫
[۲]– البحر الرائق ۸/ ۲؛ حاشیه ابن عابدین ۵/ ۱۱۰؛ الإقناع- در فقه حنبلی- ۲/ ۴؛ منهاج الصالحین، در فقه جعفریه، حکیم ۲/ ۱۴؛ المغنی ۷/ ۱۲۰؛ المهذب ۲/ ۸۳٫ باید افزود که برخی از فقهای حنبلی مذهب برای تحقق اکراه شرط کردهاند که آزار و اذیت عملاً بر مکره -وادار شونده- وارد آید و تهدید به انجام آن کفایت نمیکنند؛ لکن راجح در مذهب حنبلی این است که صرفِ تهدید کفایت میکند. المغنی ۷/ ۱۱٫