۲- شناخت کتاب (قرآن)
یکی از شرایط لازم برای مجتهد، شناختِ قرآن است، زیرا قرآن اصل الأصول و مرجع همهی دلایل است و از این رو، لازم است که مجتهد همهی آیات آن را به صورت اجمالی و آیات الأحکام را به صورت تصیلی بشناسد، زیرا احکامِ شرعیِ عملی از آیات الأحکام استنباط میشوند، که برخی علما تعداد آن را پانصد آیه دانستهاند، گرچه حقیقت آن است که تعدادِ آیات الاحکام بیشتر از این است، زیرا با نظر دقیق و تأمل عمیق و ادراک نیک میتوان احکام را از آیات دیگری -ولو این که در قصص و امثال نیز بوده باشد- هم استنباط کرد؛ اما در هر حال بر مجتهد واجب نیست که آیات الأحکام را به حافظه بسپارد، بلکه همین کفایت میکند که جای آنها را در قرآن بداند تا در وقت نیاز رجوع به آنها برای وی آسان باشد. علما نیز به گردآوریی این آیات و شرح و بیان احکامِ مورد دلالتِ آنها همّت گماردهاند و در این موضوع مصنفات زیادی را به تحریر درآوردهاند، مانند کتاب «أحکام القرآن» تألیف ابوبکر احمد بن علی رازی مشهور به جصاص (م ۳۷۰ هـ) و کتاب «أحکام القرآن» تألیف ابوبکر ابن العربی (م ۵۴۳ هـ).
کما این که برخی از مفسران قرآن کریم هم توجّه و عنایت ویژهای به تفسیرِ آیات الأحکام مبذول داشته و به صورت مفصل در مورد آنها به بحث پرداختهاند و احکام مستفاد از این آیات و اقوال فقها در مورد آنها را بیان داشتهاند، از جمله: تفسیرِ قرطبی (م ۷۶۱ هـ) با نام «الجامع لأحکام القرآن» و تفسیر طبرسی از فقهای (شیعهی) قرن ششم هجری با نام «مجمع البیان فی تفسیر القرآن». در زمان حاضر، این کتب و امثالشان رجوع به آیات الأحکام و ادراک معانی و احکام آنها را برای مجتهد آسان نمودهاند.
شناخت ناسخ و منسوخِ قرآن کریم نیز جزء شناخت قرآن به حساب میآید و این نوع گرچه اندک است، اما شناخت آن برای مجتهد لازم است. از جمله کتابهای تألیفشده در این باب میتوان به کتاب «الناسخ والمنسوخ» تألیف امام ابوجعفر محمد بن احمد مشهور به «نحاس» (م ۳۳۸ هـ) اشاره کرد.
همچنین -علاوه بر موارد مذکور- بر مجتهد لازم است که اسباب نزولِ آیات الأحکام را بداند، زیرا این امر کمک زیادی به وی در فهمِ مراد آیه میکند.