شرافت نسب پیامبر
نسب ایشان از بهترین و اصیلترین نسبها بود، چنانکه الله تعالی میفرماید:
﴿۞إِنَّ ٱللَّهَ ٱصۡطَفَىٰٓ ءَادَمَ وَنُوحٗا وَءَالَ إِبۡرَٰهِیمَ وَءَالَ عِمۡرَٰنَ عَلَى ٱلۡعَٰلَمِینَ﴾ [آلعمران: ۳۳]
«بدون تردید الله متعال آدم و نوح و آل ابراهیم و آل عمران را بر جهانیان برگزید».
در صحیح مسلم، از واثله بن أسقع روایت شده که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند: «إِنَّ اللهَ اصْطَفَى کِنَانَهَ مِنْ وَلَدِ إِسْمَاعِیلَ، وَاصْطَفَى قُرَیْشًا مِنْ کِنَانَهَ، وَاصْطَفَى مِنْ قُرَیْشٍ بَنِی هَاشِمٍ، وَاصْطَفَانِی مِنْ بَنِی هَاشِمٍ»[۱]؛ «همانا الله متعال کنانه را از میان فرزندان اسماعیل، قریش را از بین کنانه، بنیهاشم را از قریش و مرا از میان بنیهاشم برگزید».
از آنجا که بنیهاشم دارای فضایل و مکارم بودند و بهترین مردم در زمان فتنهها و بخشندهترین آنان به مسکینان و یتیمان به شمار میرفتند، الله آنان را انتخاب کرد.
لقب بنیهاشم بر عمرو بن عبدمناف اطلاق گشت، چون نخستین فردی بود که نان را تکّهتکّه کرد و با خورشت مخلوط نمود و برای افرادی که دچار قحطی شده بودند، آبگوشت – غذایی خوشمزّه- ساخت. هر ساله تمام کسانی که برای مراسم حج به مکّه میآمدند، از سفرۀ وی غذا میخوردند و این سفره در تمامی شرایط – خوشی و ناخوشی- گسترده بود و هرگز برچیده نمیشد.
فرزند هاشم؛ یعنی عبدالمطّلب پدربزرگ پیامبرr، بر این کار هاشم افزود و او حیوانات وحشی و پرندگان آسمان را نیز غذا میداد. همچنین نخستین فردی بود که در غار حرا، به عبادت پرداخت و نقل شده که نوشیدن شراب را بر خودش حرام و ممنوع ساخت.
به طور خلاصه، خاندان رسول اللهr با دارابودن اخلاقی والا و بخششها و فضایلی عملی و باطنی، بر سایر افراد قومشان برتری داشتند و سپس الله تعالی سیّدنا محمّد صلی الله علیه وسلم را از میان بنیهاشم برگزید و بهترینِ فرزندان آدم و سرور آنان گشت.[۲]
[۱]– صحیح مسلم؛ شمارۀ حدیث: ۲۲۷۶٫
[۲]– نک: الفصول فی سیره الرّسول، ابن کثیر، صص ۵- ۷؛ خلاصه السّیره النّبویّه، صص ۱۰- ۱۱٫