شب قدر و جایگاه آن

دو دهه از ماه مبارک رمضان گذشت و در آستانه ی شروع دهه ی سوم هستیم. دهه ی آخر ماه مبارک رمضان اهمیت ویژه ای دارد. چون در این دهه ی پایانی شبی ارزشمند و گرامی به نام “شب قدر” قرار گرفته است که سوره ای هم به نام همین شب (قدر) در قرآن وجود دارد و الله متعال در مورد جایگاه و ارزش این شب می فرماید:

«إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِی لَیْلَهِ الْقَدْرِ. وَمَا أَدْرَاکَ مَا لَیْلَهُ الْقَدْرِ. لَیْلَهُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْر. تَنَزَّلُ الْمَلَائِکَهُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن کُلِّ أَمْرٍ. سَلَامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ»: (ما قرآن را در شب با ارزش قدر فرو فرستاده ایم وتو چه می دانی شب قدر کدام است (و چه اندازه عظیم است؟ شب قدر شبی است که از هزار ماه بهتر است. فرشتگان و جبرئیل در آن شب با اجازه پروردگارشان ، پیاپی (به کره زمین و به سوی پرستشگران و عبادت کنندگان شب زنده دار) می آیند برای هرگونه کاری ( که بدان یزدان سبحان دستور داده باشد ). آن شب، شب سلامت و رحمت (و درود فرشتگان بر مؤمنان شب زنده دار) است تا طلوع صبح).

حال شب قدر کدام شب است؟

امام بخاری و امام مسلم در صحیحین از ابن عمر روایت کرده اند: چند تن از اصحاب رسول الله شب قدر را در هفته ی آخر رمضان در خواب دیدند، وقتی ماجرا را به رسول الله تعریف کردند، رسول الله فرمود: «أَرَى رُؤْیَاکُمْ قَدْ تَوَاطَأَتْ فِی السَّبْعِ الْأَوَاخِرِ فَمَنْ کَانَ مُتَحَرِّیَهَا فَلْیَتَحَرَّهَا فِی السَّبْعِ الْأَوَاخِرِ»: (این خواب شما حقیقت دارد چون شب قدر در هفته ی آخر رمضان قرار گرفته است پس هرکسی که می خواهد شب قدر را پیدا کند در هفته ی آخر رمضان در جست و جوی آن باشد). (متفق علیه)

و در جای دیگر رسول الله فرمودند: «إنی أریت لیله القدر ثم أنسیتها أو نسیتها فالتمسوها فی العشر الأواخر فی الوتر»: (شب قدر به من نشان داده شد و بعداً آن را از یاد بردم یا از یادم بردند، ولى آن را در دهه آخر رمضان و ىر شب هاى فرد جستجو کنید). (صحیح البخاری/ ش:۲۰۱۶)

خلاصه: با توجه به احادیث رسول الله صلی الله علیه و سلم به این نتیجه می رسیم که: شب قدر در دهه ی سوم و پایانی ماه مبارک رمضان و در شب های فرد یعنی در شب های بیست ویکم، بیست و سوم، بیست و پنجم، بیست و هفتم و بیست و نهم قرار دارد. به همین جهت تلاش کنیم در این شب ها به عبادت و کارهای نیک مشغول شویم تا این شب ارزشمند را دریابیم.

نویسنده: امید خزاعی

مقاله پیشنهادی

هدف از کار کردن و رزق حلال به دست آوردن

فرد مسلمان هرکاری که می‌‌‌‌کند، هدفش این باشد که به فرمان و حکم الهی عمل …