آیا نوشتن نام مرده و تاریخ تولد و فوت آن بر روی سنگ قبرآن جایز است؟
آیا کچ کاری یا سیمان کاری قبرجایز است؟ آیا گذاشتن گل جایز است؟
جواب الحمدلله،خیر، جایز نیست، زیرا پیامبر صلی الله علیه واله وسلم از گچ کاری و نوشتن بر روی قبر نهی کرده است.
دلیل آن احادیث صحیح زیر است:
از جابر رضی الله عنه روایت شده :
«نَهَی رَسُولُ اللَّهِ -صلی الله علیه وسلم- أَنْ یُجَصَّصَ الْقَبْرُ وَأَنْ یُقْعَدَ عَلَیْهِ وَأَنْ یُبْنَی عَلَیْهِ».(مسلم /۹۷۰)
یعنی: پیامبر صلی الله علیه وسلم از کچ کاری قبور، و از نشستن بر روی آن و از بنا سازی بر روی قبور، نهی کردند.
و از جابر رضی الله عنه روایت شده :
«نَهَی النَّبِیُّ -صلی الله علیه وسلم- أَنْ تُجَصَّصَ الْقُبُورُ وَأَنْ یُکْتَبَ عَلَیْهَا وَأَنْ یُبْنَی عَلَیْهَا وَأَنْ تُوطَأَ» (ترمذی)
یعنی: « پیامبر صلی الله علیه واله وسلم از گچ کاری قبور، و از نوشتن و از بنا سازی بر روی قبور و لگدمال کردن آن، نهی کرد».
در حدیثی از امیر المومنین علی ابن ابی طالب رضی الله عنه، این امر برایمان ثابت می شود که بایستی تمامی بناها و مساجد و بارگاهها و … که بر روی قبور بنا شده اند، ویران شوند.
ابوهیاج اسدی روایت می کند: علی ابن ابی طالب رضی الله عنه به من گفت:
« ألا ابعثک علی ما بعثنی علیه رسول الله صلی الله علیه واله وسلم أن لا تدع تمثالا [روایه :صوره ] [فی بیت] إلا طمسته، ولا قبرا مشرفا إلا سویته». صحیح مسلم (۳/۶۱).
یعنی:” آیا تو را مامور به انجام کاری نکنم که رسول الله صلی الله علیه واله وسلم برای انجام آن کار مرا امر کردند؟هر تصویری که در خانه ای دیدی آنرا ازبین ببر و هر قبری را که مرتفع بود با زمین هموار کن”.
تنها چیزی که جایز است، گذاشتن یک سنگ کنار سر میت بر روی قبرش است، تا مشخص شود که آن قبر است، ولی هرنوع زینت سازی چه با درخت کاری یا گذاشتن گل یا ساختن بنا و سیمان کاری یا گچ کاری و غیره #حرام_است، و مخالفت با امر رسول الله صلی الله علیه وسلم است.
علامه ناصرالدین البانی در کتاب الجنایز می نویسد:
« گذاشتن گل و انواع ریحان ، روی قبر جایز نیست. زیرا سلف چنین نکرده اند و اگر این، عمل شایسته و نیکی بود ، سلف صالح آنرا انجام می دادند.
ابن عمر رضی الله عنه فرمود:
«کل بدعه ضلاله و إن رآه الناس حسنه». الّالکائی در «السنه».
( هر بدعتی (نوع آوری در دین) گمراهی است ، ولو اینکه مردم آنرا نیک بدانند)».
البته بعضی از علما نوشتن نام میت را بر روی سنگ قبر منع نکرده اند بشرط اینکه به منظور افتخار کردن نباشد، بلکه بخاطر شناسایی صاحب قبر باشد. و برای ادعای خود به عمل پیامبر صلی الله علیه وسلم ، که بر قبر عثمان بن مظعون سنگی را به همین علت گذاشتند قیاس کرده اند. هرچند بعضی دیگر از علما این را نیز صحیح نمی دانند و اظهار می دارند که پیامبر سنگی را بر قبر گذاشت ولی امر نکردند که نام صاحب قبر را بنویسند، به هر حال آن دسته از علماء که فرموده اند جهت شناسایی صاحب قبر، نوشتن بر روی قبر ایرادی ندارد، به عمل پیامبر قیاس نموده اند. والله اعلم.
سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت