سلسله ی سیرت رسول الله ﷺ (۵۰)

اتفاقات سال چهارم هجری

ازدواج رسول الله ﷺ با ام سَلَمَه رضی الله عنها:

۲۷۰- در شوال سال ۴ هجری رسول الله ﷺ با ام سلمه رضی الله عنها که نامش هند بنت أبی أمیه بن المُغَیره بود ازدواج کردند، این ازدواج بعد از انتهای عده ی ام سَلَمَه از شوهر اولش بود.
۲۷۱- ام سلمه رضی الله عنها به عقل بالغ و رأی سدید معروف بود، و در سال ۶۱ هجری وفات یافت. از میان همسران رسول الله ﷺ او آخرین کسی بود که از دنیا رفت.

ازدواج رسول الله ﷺ با زینب بنت جَحْش رضی الله عنها

۲۷۲- رسول الله ﷺ در سال ۴ هجری با زینب بنت جَحْش رضی الله عنها ازدواج کردند. زینب همسر زید بن حارثه، فرزند خوانده ی پیامبر ﷺ بودند، به امر الله زید او را طلاق داد سپس رسول الله ﷺ با او ازدواج کردند.
۲۷۳- هدف از این ازدواج باطل کردن عادت فرزند خواندگی و از بین بردن این رسمِ جاهلیت بود.
۲۷۴- زینب تقریبا یک سال نزد زید بن حارثه رضی الله عنه ماند، سپس زید او را طلاق داد، هنگامی که عده اش تمام شد، رسول الله ﷺ با او ازدواج کردند.
۲۷۵- الله عزوجل عقد رسول الله ﷺ و زینب رضی الله عنها را بست، و رسول الله ﷺ بدون اجازه بر او وارد شدند، الله عزوجل می فرماید: (فَلَمَّا قَضَى زَیْدٌ مِنْهَا وَطَرًا زَوَّجْنَاکَهَا) (هنگامیکه زید نیاز خود را از او به پایان برد او را به ازدواج تو درآوردیم).
۲۷۶- به همین دلیل زینب بنت جَحْش رضی الله عنها در مقابل همسران دیگر رسول الله ﷺ افتخار می کرد و می گفت: “شما را خانواده هایتان به ازدواج رسول الله ﷺ در آورده اند، اما مرا الله تعالی از بالای هفت آسمان به ازدواج رسول الله ﷺ در آورد”. (روایت بخاری)
۲۷۷- وقتی رسول الله ﷺ بر زینب داخل شدند ولیمه دادند. انس رضی الله عنه می گوید: وقتی رسول الله ﷺ بر زینب بنت جَحْش وارد شد، ولیمه دادند به گونه ای که مردم را از نان و گوشت سیر کردند.
۲۷۸- در آن ایام حجاب نیز واجب شد. مراد از حجاب در اینجا برای امهات المؤمنین بود، که هیچ مرد نامحرمی با آنها صحبت نکند مگر از پشت پرده.

برخی صفات ام المؤمنین زینب بنت جَحْش رضی الله عنها:

۲۷۹- زینب بنت جَحْش رضی الله عنها با دیانت ترین، پرهیزگارترین، بخشنده ترین و نیکی کننده ترین زنها بود. عایشه رضی الله عنها می گوید: هرگز زنی را در دینداری بهتر از زینب ندیدم.
۲۸۰- رسول الله ﷺ به زنانشان فرمودند: “زودترین کسی که از بین شما به من می پیوندد کسی است که دستش طولانی تر باشد”. و مراد از طول دست در اینجا، بسیار صدقه دادن است، وزینب نیز اینگونه بود.
۲۸۱- زینب بنت جَحْش رضی الله عنها در سال ۲۰ هجری در خلافت عمر رضی الله عنها وفات کرد. و او اولین همسر رسول الله ﷺ بود که بعد از وفات ایشان از دنیا رفتند و در بقیع دفن شدند.

مقاله پیشنهادی

روش حج رسول الله صلی الله علیه وسلم

عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللهِ رضی الله عنهما قَالَ: إِنَّ رَسُولَ اللهِ صلی الله علیه …