اتفاقات سال چهارم هجری
فاجعه ی چاه مَعُونَه:
۲۶۱- در صفر سال ۴ هجری فاجعه ی بئر (چاه) مَعُونه یا سریه ی قُرَّاء اتفاق افتاد که در آن ۷۰ تن از صحابه که از انصار بودند شهید شدند، و سببش خیانت قبیله های رِعْل وذَکْوان وعُصَیَّه بود.
۲۶۲- فاجعه ی بئر مَعُونه از بزرگترین مصیبت ها بود، و بدین سبب رسول الله ﷺ یک ماه کامل قبائلی را که به صحابه خیانت کرده بودند، نفرین می کردند.
غزوه ی بنی نَضَیر:
۲۶۳- در ربیع الأول سال ۴ هجری غزوه ی بنی نَضیر اتفاق افتاد، و این دومین غزوه ای بود که در آن مسلمانان با یهودیان می جنگیدند، وعلتش این بود که یهودیان می خواستند رسول الله ﷺ را به قتل برسانند.
۲۶۴- رسول الله ﷺ به آنان حمله، و آنان را در محل سکونتشان محاصره کردند. و الله عزوجل نیز رعب و وحشت را در دلهایشان انداخت. بدین ترتیب ناچارًا با پیامبر ﷺ صلح کردند به شرط اینکه از آنجا خارج شوند، ورسول الله ﷺ نیز به آنان اجازه دادند که هر مقدار از وسایلشان را که می توانند با خود ببرند به جز اسلحه.
۲۶۵- سوره ی حشر به صورت کامل درباره ی غزوه ی بنی نَضیر نازل شد که جزئیات این غزوه را بیان می کند. و فهم این سوره بدون اطلاع از این غزوه، به درستی ممکن نمی باشد.
غزوه ی بدر دوم:
۲۶۶- در شعبان سال ۴ هجری غزوه ی بدر دوم اتفاق افتاد که به خاطر عدم وقوع مبارزه در آن به بدر صغری معروف گشت.
۲۶۷- این غزوه، به غزوه ی بدر موعد نیز نامیده می شود. زیرا ابو سفیان در غزوه ی اُحُد به رسول الله ﷺ وعده داد که سال آینده در بدر ملاقات و مبارزه می کنیم.
۲۶۸- رسول الله ﷺ به همراه ۱۵۰۰ نفر خارج شدند، و ابو سفیان با ۲۰۰۰ نفر. این در حالی بود که ابو سفیان از رفتن به این غزوه می ترسید وعلاقه ای به رفتن نداشت.
۲۶۹- رسول الله ﷺ به بدر رسیدند و منتظر ابو سفیان شدند، الله رعب ووحشت را در دل ابو سفیان انداخت، به همین دلیل وقتی ابو سفیان به عُسْفان رسید، ترسید و برگشت، در نتیجه کسانی که با او بودند نیز متفرق شدند.