سلسله مطالب برخورد و رفتار پیامبر صلی الله علیه وسلم با خانواده و نزدیکان و اطرافیانش (۳۲)

جهت دوم: پیامبر صلی الله علیه وسلم همسرانش را تربیت می نمود تا برای زنان مسلمین الگو باشند:

و رسول الله صلی الله علیه وسلم همراه با آن مزاح و شوخی و نرم خویی و مهربانی بر تربیت همسرانش حریص بود؛ تا برای سایر زنان مثال و الگو باشند، و این نیز بخاطر مسؤولیت ایشان بعنوان شوهر بود، و ایشان می فرماید:
«إِنَّ اللَّهَ سَائِلٌ کُلَّ رَاعٍ عَمَّا اسْتَرْعَاهُ، أَحَفَظَ أَمْ ضَیَّعَ، حَتَّى یَسْأَلَ الرَّجُلَ عَنْ أَهْلِ بَیْتِهِ»[السنن الکبری نسائی: ۹۱۷۴؛ سلسله الصحیحه: ۱۶۳۶].
(یقینا الله از هر مسئولی در مورد آنچه بر عهده او قرار داده می پرسد، که آیا آن را بخوبی ادا کرده یا ضایع کرده است؟ تا جایی که از از مرد در مورد اهل خانه اش می پرسد).

و از ابن عمر رضی الله عنهما از پیامبر صلی الله علیه وسلم روایت است که فرمود:
«أَلاَ کُلُّکُمْ رَاعٍ وَکُلُّکُمْ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِیَّتِهِ فَالأَمِیرُ الَّذِى عَلَى النَّاسِ رَاعٍ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِیَّتِهِ وَالرَّجُلُ رَاعٍ عَلَى أَهْلِ بَیْتِهِ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْهُمْ» [بخاری: ۸۹۳؛ مسلم: ۱۸۲۹].
(آگاه باشید هر کدام از شما مسئول است، و از هریک از شما، درمورد زیر دستانش سؤال خواهد شد، امیری که حاکم مردم است مسئول بوده و از زیر دستانش پرسیده می شود، و مرد مسئول خانواده و در مورد زیر دستانش سؤال می شود).

مرد در مورد آموزش و تعلیم و ارشاد و راهنمایی صحیح همسرش مسؤول است، و تنها سبب اشاعه ی منکرات در زندگی زوجین تفریط مرد در مورد آموزش دین به زن، و کوتاهی در مورد ادا کردن کامل حق زن است.

رسول الله صلی الله علیه وسلم همسران خویش را بر عبادت و تقرب بسوی الله با نوافل تربیت می کرد:

از ام سلمه همسر پیامبر صلی الله علیه وسلم روایت است که گفت: روزی رسول الله صلی الله علیه وسلم ناگهان بیدار شد و می فرمود:
«سُبْحَانَ اللَّهِ مَاذَا أُنْزِلَ مِنْ الْخَزَائِنِ وَمَاذَا أُنْزِلَ مِنْ الْفِتَنِ مَنْ یُوقِظُ صَوَاحِبَ الْحُجَرِ یُرِیدُ بِهِ أَزْوَاجَهُ حَتَّى یُصَلِّینَ رُبَّ کَاسِیَهٍ فِی الدُّنْیَا» [بخاری: ۷۰۶۹].
(سبحان الله! الله متعال امشب چه دروازه گنجهایی گشوده، و چه فتنه هایی نازل کرده است، چه کسی آنهایی را که در اتاق ها خوابند (ازواج مطهرات) بیدار می کند؟! چه بسا کسانی که در دنیا پوشیده اند ولی در آخرت، لخت و عریان می شوند).

رسول الله صلی الله علیه وسلم همین که فهمید الله متعال در یک روز چقدر خزائن ثواب، و فتنه ها را نازل فرموده؛ سراسیمه و حیرت زده؛ بخاطر خیر و شر فراوان از خواب بیدار شد.
و تعجب کرد که با وجود باز شدن خزائن خیر، و باز شدن درهای فتنه ها که انسان را تشویق می کند و می ترساند، و سبب تلاش و جدیت در عبادت می شود، مردم در غفلتند، به همین خاطر فرمان داد همسرانش را برای نماز بیدار کنند.
رسول الله صلی الله علیه وسلم- به این صورت اشاره داشتند که شایسته است همسرانش از عبادت غافل نباشد، و تنها به اینکه همسران پیامبر صلی الله علیه وسلم هستند بسنده نکنند.
و در حدیث آمده: که مرد خانواده اش را در شب برای عبادت بیدار کند، خصوصا وقتی نشانه (حادثه ای) رخ می دهد.

مقاله پیشنهادی

روش حج رسول الله صلی الله علیه وسلم

عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللهِ رضی الله عنهما قَالَ: إِنَّ رَسُولَ اللهِ صلی الله علیه …