سلسله خانه ی مسلمان – خانه ای پر از شادی و نشاط

خانه ی انسان نباید از شوخی و شادمانی خالی شود؛ علی رغم آنکه خانه ای است پر از کار و تلاش. پیامبر خدا صلى الله علیه و سلم خود الگویی در این زمینه بوده است؛ ایشان شخصی خنده رو و لبخند بر لب بوده است.

از ابوامامه نقل شده که پیامبر صلى الله علیه و سلم خنده روترین و خوش برخوردترین افراد بود.[الطبرانی]

شور و نشاط در منزل شخص مسلمان منافاتی با شرم و حیا در آنجا نبوده و به آزار همسایگان نیانجامیده و دل ها  را نمیرانیده و در آن خبری از اسهتزاء و غیبت و ایرادگیری بر کسی نیست، بلکه نشاط و شادمانی را تجدید نموده و کسالت و روزمرگی را برطرف می نماید. پیامبر خدا صلى الله علیه و سلم می فرموده اند: (روحوا القلوب ساعه فساعه) یعنی: « دل ها را لحظه به لحظه شادمان سازید.» [أبو داود] پیامبر خدا صلى الله علیه و سلم با خانواده اش شوخی و مزاح می نمود. خانه های ایشان صلى الله علیه و سلم پر از شادی و خوشبختی بوده است. از حضرت عائشه – رضى الله عنها- روایت شده که به همراه رسول خدا صلى الله علیه و سلم در یک سفر بودند، وی تعریف می کند که: با آنحضرت مسابقه دادم و از او پیشی گرفتم ، ولی زمانی که سنگین وزن شدم، با او مسابقه دادم، او از من برد و فرمود: (هذه بتلک السبقه) یعنی: «این به آن در!» [أبو داود]

همچنین از ایشان روایت شده که گفته است: رسول خدا صلى الله علیه و سلم مرا با ردای خویش پوشانده بود و من نیز رقص حبشی ها در مسجد را تماشا می کردم تا وقتیکه خودم خسته می شدم. پس حتماً به دختران نورسیده ای که به بازی و سرگرمی علاقمند هستند توجه ویژه ای داشته باشید. _[متفق علیه]

آنحضرت صلى الله علیه و سلم با بچه ها خردسال خانواده اش شوخی نموده با آنان مزاح نموده و می خندید. از عبدالله بن حارث -رضى الله عنه- روایت شده که می گفت: پیامبر خدا صلى الله علیه و سلم عبدالله وعبید الله و بسیاری از بنى عباس -رضى الله عنهم- را به صف کرده و می فرمود: (من سبق إلى فله کذا وکذا) یعنی: “هرکس قبل از دیگران به من برسد چنان و چنان پاداش می گیرد.” تعریف می کند که: آن بچه ها به سوی ایشان مسابقه می دادند و بر دوش و کول وی می افتادند و ایشان آنان را می بوسید و در آغوششان می گرفت. _[أحمد]

از جابر -رضى الله عنه- نقل شده که می گوید: همراه رسول خدا صلى الله علیه و سلم بودیم و به غذا دعوت شدیم. در این حین حضرت حسین -رضى الله عنه- در راه با بچه ها بازی می کرد. پیامبر صلى الله علیه و سلم جلوی مردم به سرعت رفته و دستش را دراز کرد و حضرت حسین این طرف و آن طرف می دوید و پیامبر صلى الله علیه و سلم با او می خندید تا آنکه وی را گرفت و دستی را بر زیر چانه اش و دست دیگر را بر سر وی و گوشهایش گذاشته و به آغوش گرفته و می بوسید. _[الطبرانی]

استفاده از تلویزیون و ویدیو در خانه ی مسلمان:

تلویزیون به عنوان خطرناک ترین رسانه های عمومی جدید شناخته می شود. تلویزیون مانند تیغی دو لبه است می توان با آن پایه ها و ارزش ها را کاشت یا تیشه ای است بر ریشه ی ارزش ها و مایه ی تباهی اخلاق. نقش تلویزیون دست کمی از نقش خانواده یا مدرسه ندارد، بویژه در ارتباط با کودکان و جوانان. حتی برخی به آن لقب پدر سوم را داده اند که حاکی از شدت تاثیر آن از لحاظ آگاهی، بیداری درون و رفتار فرزندان دارد. از همین جا می توان فهمید که باید در رابطه با آنچه تلویزیون به خورد فرزندان می دهد دقت نماییم. این به معنای حذف تلویزیون نبوده و تنها به این معنی است که باید از آن استفاده ی بهینه به عمل آمده و در جهت رضایت پروردگار متعال و پرورش اخلاق نیکو و دعوت به خوبی بهره برد تا به وسیله ای برای آموزش و تربیت تبدیل شود و نه ابزاری برای نابودی اندیشه هایی که کودکانی در خانه و مدرسه دریافته اند.

بنابراین باید گفت از تماشای برنامه های بیهوده خودداری نموده و با شیوه ای زیبا و درست فرزندان را به این نکته واقف سازیم که بیشتر چیزهایی که بر صفحه ی تلویزیون نمایش داده می شود ضررش بیش از سود آن می باشد. همانطور که اعضای خانواده بهتر است از شب بیداری مقابل صفحه ی تلویزیون خودداری نمایند؛ به خاطر تلف کردن وقتی که نتیجه اش از دست دادن نماز صبح سروقت یا دیر از خواب بیدار شدن و کسالت و تنبلی به علت کم خوابی خواهد بود.

همچنین ویدیو یکی از رسانه های مهم است که بهتر است استفاده ی از آن با حضور پدر و مادر از این وسیله به درستی بهره گرفته شود. این عمل با تماشای برنامه های سودمند و هدفمند صورت می پذیرد برنامه هایی که به تربیت فرزندان و ارشاد آنان بپردازد و فیلم هایی که درباره ی علاج مسائل مهم خانواده باشند.

شخص مسلمان باید کتابخانه اش را مجهز به نوارهای ویدیو (یا سی دی، دی وی دی و …) علمی و دینی نماید. البته باید مراقب فرزندان در استفاده از نوارهایشان بود تا در دام فیلم های تباهگر از طریق دوستان ناباب نیافتند علیرغم وجود جایگزین های صحیحی که می تواند خواسته هایشان را برآورده سازد.

ترجمه: مسعود

مقاله پیشنهادی

زن لباس و زینتش را آشکار نکند

الله می‌فرماید: ﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلنَّبِیُّ قُل لِّأَزۡوَٰجِکَ وَبَنَاتِکَ وَنِسَآءِ ٱلۡمُؤۡمِنِینَ یُدۡنِینَ عَلَیۡهِنَّ مِن جَلَٰبِیبِهِنَّۚ ذَٰلِکَ أَدۡنَىٰٓ …