اساس دین ایمان به الله و یقین نمودن بر ذات و نامها و صفات او و افعال و خزاین و وعده و وعیدهای الهی و عمل کردن به مقتضای آن میباشد.
و مبنا و مورد قبول واقع شدن تمام اعمال و عبادتها بر این اصل بزرگ استوار است و هنگامیکه این ایمان ضعیف و ناقص شود، اعمال و عبادتها نیز ضعیف میگردند و احوال بد میشود. سپس خشم و غضب الهی نازل میگردد.
ایمان داشتن به الله از با فضیلتترین اعمال محسوب میگردد و برای تحصیل این ایمان و زیاد شدن آن، چهار نوع سعی و تلاش لازم است: تلاش برای به دست آوردن آن، تلاش برای حفظ آن، تلاش برای استفاده از آن و تلاش جهت نشر آن.
و کسیکه برای چنین تلاشهایی به پا خیزد، الله او را به راههایی که مورد رضایتش است، هدایت میکند.
۱٫ الله بلندمرتبه میفرماید: ﴿وَٱلَّذِینَ جَٰهَدُواْ فِینَا لَنَهۡدِیَنَّهُمۡ سُبُلَنَاۚ وَإِنَّ ٱللَّهَ لَمَعَ ٱلۡمُحۡسِنِینَ۶٩﴾ [العنکبوت: ۶۹].
«کسانی که در راه [خشنودیِ] ما میکوشند، قطعاً آنان را به راههای خویش هدایت میکنیم و بیتردید، الله با نیکوکاران است».
۲٫ عَنْ أَبِی هُرَیْرَهَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ سُئِلَ: أَیُّ العَمَلِ أَفْضَلُ؟ فَقَالَ: «إِیمَانٌ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ». قِیلَ: ثُمَّ مَاذَا؟ قَالَ: «الجِهَادُ فِی سَبِیلِ اللَّهِ» قِیلَ: ثُمَّ مَاذَا؟ قَالَ: «حَجٌّ مَبْرُورٌ».
ابوهریره روایت میکند که شخصی از رسول صلی الله علیه وسلم سؤال کرد: چه عملی فضیلت زیادی دارد؟ پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: ایمان به الله و پیامبرش. سپس گفته شد: بعد از آن چه عملی؟ فرمود: جهاد در راه الله. دوباره گفته شد: بعد از آن چه عملی فضیلت بیشتری دارد؟ رسول صلی الله علیه وسلم فرمود: حج مقبول.
۳٫ عَنْ تَمِیمٍ الدَّارِی س أَنَّ النَّبِیِّ ج، قَالَ: «الدِّینُ النَّصِیحَهُ» قُلْنَا: لِمَنْ؟ قَالَ: «لِلَّهِ وَلِکِتَابِهِ وَلِرَسُولِهِ وَلِأَئِمَّهِ الْمُسْلِمِینَ وَعَامَّتِهِمْ».
تمیم داری از رسول صلی الله علیه وسلم روایت مینماید که فرمود: «دین، نصیحت و خیرخواهی است». گفتیم: برای چه کسی؟ پیامبر ج فرمود: «برای الله، کتابش، پیامبرش، پیشوایان مسلمانان و عموم آنان».