زکات

الله سبحانه و تعالی انسان‌ها را در رنگ‌ها و اخلاق و دانش و کارها و روزی‌های گوناگون آفریده است. برخی ثروتمند هستند و برخی فقیر، تا ثروتمند را با شکر امتحان کند و فقیر را با صبر.

از آنجایی که مومنان برادر یکدیگرند و برادری بر اساس عطوفت و نیکی و مهربانی و محبت بنا شده، الله تعالی زکات را بر مسلمانان واجب نموده که از اغنیا گرفته و به فقرایشان داده شود. الله متعال می ‌فرماید: (از اموال آنان صدقه‌ ای بگیر تا به وسیله‌ ی آن پاک و پاکیزه ‌شان سازی و برایشان دعا کن، زیرا دعای تو برای آنان آرامشی است).

زکات باعث پاکی مال و رشد آن و پاکسازی درون از حرص و طمع و بخل شده و محبت را میان ثروتمندان و فقرا زیاد می‌ کند که در نتیجه کینه‌ها و کدورت‌های اجتماعی از بین رفته و امنیت و سعادت جای آن را می‌ گیرد.

الله متعال زکات را بر همه‌ ی کسانی که صاحب حد نصاب زکات هستند و یک سال بر مالکیت آن گذشته باشد واجب نموده و این مال می ‌تواند طلا یا نقره یا معادن و کالای تجاری باشد که یک چهلم آن را باید به عنوان زکات پرداخت نماید. اما زکات میوه‌ها و محصولات اگر دیمی و بدون هزینه‌ ی آبیاری به عمل آمده باشد یک دهم و اگر با هزینه آبیاری شده باشد نصف یک دهم آن را (یک بیستم) به هنگام چیدن یا درو به عنوان زکات می ‌دهد. زکات حیوانات به طور مفصل در کتب فقه آمده است. هر کس زکات مال خود را خارج کند، الله تعالی بدی‌های او را پاک ساخته و در مال او برکت می ‌اندازد و اجر بزرگی را برای آخرت او ذخیره می‌ سازد: (و نماز را برپا دارید و زکات را بدهید و هرگونه نیکی که برای خویش از پیش فرستید، آن را نزد الله باز خواهید یافت؛ آری الله به آنچه می ‌کنید بیناست)

اما ندادن زکات، مصیبت‌ها و بدی‌ها را به سوی امت می ‌کشاند و پروردگار کسانی را که از دادن زکات خودداری می‌ کنند به عذاب دردناک روز قیامت تهدید کرده است: (و کسانی که طلا و نقره را گنجینه می‌ کنند و آن را در راه الله انفاق نمی ‌کنند ایشان را از عذابی دردناک خبر ده ـ روزی که آن [گنجینه] ها را در آتش دوزخ بگذارند و پیشانی و پهلو و پشت آنان را با آن‌ها داغ کنند [و گویند] این است آنچه برای خود اندوخته‌ اید، پس [کیفر] آنچه را می ‌اندوختید بچشید)

پنهانی دادن زکات بهتر از دادن آن در برابر مردم است، چنانکه الله متعال می‌ فرماید: (اگر صدقه‌ها را آشکار کنید، این کار خوبی است و اگر آن را پنهان دارید و به مستمندان بدهید این برای شما بهتر است؛ و بخشی از گناهانتان را می ‌زداید و الله به آنچه انجام می‌ دهید آگاه است).

هرگاه مسلمان زکات مال خود را خارج ساخت، مصرف آن جز در اموری که الله عزوجل در کتابش ذکر نموده، جایز نیست: (صدقات تنها به فقرا و بینوایان و متصدیان [جمع‌آوری و پخش] آن و کسانی که دلشان به دست آورده می ‌شود و در [راه آزادی] بردگان و بدهکاران و [جهاد] در راه الله و در راه مانده اختصاص دارد. [این] به عنوان فریضه از جانب الله است و الله دانای حکیم است)

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …