۱- شرکتهای زراعی: اگر این شرکتها در کاشت، داشت و برداشتِ حبوبات، میوهها و… که کیل و ذخیره میشوند، سرمایهگذاری کنند زکاتش همان زکات حبوبات و میوهها با شرایط آنها است. اما اگر در حیوانات سرمایهگذاری نماید که باز شرایط خاص خود را دارد و اگر در اموالِ در گردش سرمایهگذاری کند که در آن زکات یک چهلم، زکات پول نقد با شرایط خاص آن را بپردازد.
۲- شرکتهای صنعتی: مثل شرکتهای داروسازی، برق و الکترونیکی، کارخانههای سیمان، کارخانههای آهن و…. در این موارد فقط از سود خالص اینها که یک چهلم است، به شرط اینکه به حد نصاب برسد و سالی بر آنها بگذرد، زکات را پرداخت کنند. در تعیین زکات اینها به زمینهای آمادهی اجاره قیاس میشود.
۳- شرکتهای تجاری: که مشغول واردات و صادرات، خرید و فروش، معاملات مضاربهای، تغییر و تحولات مالی و…. که از نگاه شریعت جواز دارد، هستند، در همه اینها زکات کالاهای تجاری از اصل مال و سود آنها که یک چهلم است، به شرط اینکه به حد نصاب برسد و سالی بر آنها بگذرد، باید پرداخت گردد.
الله تعالی میفرماید: ﴿خُذۡ مِنۡ أَمۡوَٰلِهِمۡ صَدَقَهٗ تُطَهِّرُهُمۡ وَتُزَکِّیهِم بِهَا وَصَلِّ عَلَیۡهِمۡۖ إِنَّ صَلَوٰتَکَ سَکَنٞ لَّهُمۡۗ وَٱللَّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ١٠٣﴾ [التوبه: ۱۰۳]: «از اموال آنان [= توبهکاران] صدقه [و زکات] بگیر، تا به وسیله آن، آنان را [از گناه] پاک گردانی و درجاتشان را بالا ببری؛ و برایشان دعا کن [زیرا] یقیناً دعای تو آرامشی برای آنان است؛ و الله شنوای داناست».