پسر بچهای دو ساله دارم که میخواهیم امسال با ما به حج بیاید. آیا جایز است که من از طرف او نیت حج کنم و او را در اثنای طواف و سعی حمل کنم، یا این که اول برای خود سعی و طواف نمایم و سپس برای بچه؟
الحمدلله،
به نظر من در این عصر به علت کثرت حاجیان و ازدحام بیش از حد نباید به کودک احرام بست، چون این حجی که آنها انجام میدهند فریضه را از آنها ساقط نمیکند، بلکه پس از بلوغ بر آنها واجب است که مجدداً به حج بروند. البته بردن بچه، به حج اجر و ثواب دارد، یعنی به ولیِّ بچه، اجر و ثواب میرسد، اما این اجر که اولیاء توقع آن را دارند. گاهی به علت رسیدگی به کودک آن را از دست میدهند و چه بسا مسایل مهمتر دیگری از آنها فوت میشود، خصوصاً اگر این کودک، غیر ممیز (غیر تشخیص دهنده) باشد که در این صورت جایز نیست که پدر هم برای خود و هم برای او نیت طواف بکند، زیرا فتوای راجح، در مسئلهی جواز حمل کودک در هنگام طواف و سعی، برای کودکانی است که نیت را میفهمند؛ و ولیّ به آنها بگوید: که نیت سعی را بکنند. و نیت طواف را بکنید چنین کودکانی را ولی میتواند با خود حمل نموده و سعی و طواف کند.
ولی اگر کودک قادر به فهمیدن نیت نباشد جایز نیست که ولی هم برای خود و هم برای کودکش نیت سعی و طواف را بکند، چون عمل واحد نمیتواند حامل دو نیت برای دو شخص باشد.
شیخ ابن عثیمین – مجموع فتاوی و رسائل (۲۱/۷۹)- س(۸۰).