جایز است که مسافر نماز ظهر و عصر را با هم، یا مغرب و عشا را با هم در یک وقت به ترتیب جمع کند. همچنین میتواند در وقتی بین آن دو نماز جمع نماید.
اگر در جایی اقامت کرده بود، بر حسب شرایطش آنگونه که راحتتر است، بخواند و افضل آن است که هر نمازی را در وقتش بخواند. اگر در حال رفتن و سیر کردن بود، سنت است که چون خورشید غروب کرد، قبل از اینکه از مکانش برود، نماز مغرب و عشا را جمع تقدیم کند و اگر قبل از طلوع خورشید از مکانش حرکت کرد، نماز مغرب را تا عشا به تأخیر اندازد و جمع تأخیر بخواند.
اگر خورشید زوال کرد، قبل از اینکه حرکت نماید، نماز ظهر و عصر را جمعِ تقدیم کند و اگر قبل از زوالِ خورشید حرکت نمود، نماز ظهر را تا عصر به تأخیر انداخته و جمع تأخیر نماید.
- عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رضی الله عنهما قَالَ: کَانَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وسلم یَجْمَعُ بَیْنَ صَلاَهِ الظُّهْرِ وَالعَصْرِ، إِذَا کَانَ عَلَى ظَهْرِ سَیْرٍ وَیَجْمَعُ بَیْنَ المَغْرِبِ وَالعِشَاءِ.[۱]
ابن عباس رضی الله عنهما میگوید: رسول الله صلی الله علیه وسلم در سفر نمازهای ظهر و عصر، و مغرب و عشا را با هم میخواند.
- عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِک رضی الله عنه قَالَ: کَانَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وسلم إِذَا ارْتَحَلَ قَبْلَ أَنْ تَزِیغَ الشَّمْسُ، أَخَّرَ الظُّهْرَ إِلَى وَقْتِ العَصْرِ، ثُمَّ نَزَلَ فَجَمَعَ بَیْنَهُمَا، فَإِنْ زَاغَتِ الشَّمْسُ قَبْلَ أَنْ یَرْتَحِلَ صَلَّى الظُّهْرَ ثُمَّ رَکِبَ.[۲]
انس بن مالک رضی الله عنه میگوید: رسول الله صلی الله علیه وسلم هرگاه در سفر قبل از زوال خورشید (آغاز وقت ظهر) حرکت میکرد، (نماز) ظهر را تا وقت عصر به تأخیر میانداخت. آنگاه (از سواریاش) پایین میآمد و بین (نماز) ظهر و عصر جمع میکرد. اما اگر قبل از اینکه حرکت کند، خورشید زوال میکرد، (نماز) ظهر را میخواند و سپس سوار میشد.
- عَنْ مُعَاذِ بْنِ جَبَلٍ رضی الله عنه أَنَّ النَّبِیَّ صلی الله علیه وسلم کَانَ فِی غَزْوَهِ تَبُوکَ إِذَا ارْتَحَلَ قَبْلَ أَنْ تَزِیغَ الشَّمْسُ، أَخَّرَ الظُّهْرَ حَتَّى یَجْمَعَهَا إِلَى الْعَصْرِ، فَیُصَلِّیَهُمَا جَمِیعًا، وَإِذَا ارْتَحَلَ بَعْدَ زَیْغِ الشَّمْسِ، صَلَّى الظُّهْرَ وَالْعَصْرَ جَمِیعًا، ثُمَّ سَارَ، وَکَانَ إِذَا ارْتَحَلَ قَبْلَ الْمَغْرِبَ، أَخَّرَ الْمَغْرِبَ حَتَّى یُصَلِّیَهَا مَعَ الْعِشَاءِ، وَإِذَا ارْتَحَلَ بَعْدَ الْمَغْرِبِ، عَجَّلَ الْعِشَاءَ فَصَلَّاهَا مَعَ الْمَغْرِبِ.[۳]
از معاذ بن جبل رضی الله عنه روایت است که پیامبر صلی الله علیه وسلم در غزوهی تبوک اگر قبل از زوال خورشید حرکت میکرد، نماز ظهر را به تأخیر میانداخت تا اینکه با نماز عصر هردو نماز را میخواند. و اگر پس از زوال خورشید حرکت میکرد، نماز ظهر و عصر را میخواند و سپس حرکت مینمود. اگر قبل از مغرب حرکت میکرد، مغرب را تا وقت عشا به تأخیر میانداخت و با هم میخواند و اگر بعد از مغرب حرکت میکرد، نماز عشا را با مغرب زود میخواند.
[۱]– بخاری حدیث شماره ۱۱۰۷
[۲]– متفق علیه؛ بخاری حدیث شماره ۱۱۱۲ و مسلم حدیث شماره ۷۰۴ با لفظ بخاری
[۳]– صحیح؛ ابوداود حدیث شماره ۱۲۲۰ و ترمذی حدیث شماره ۵۵۳ با لفظ ابوداود