۲- قرائت حدیث نزد شیخ، که بدان «عَرض» گویند[۱].
[۱]– در این روش، شاگرد حدیث را از حفظ یا از روی کتاب برای شیخ قرائت میکند. چون در این روشِ تحمل حدیث، شاگرد قرائت خود را بر شیخ عرضه میکند، از این رو بسیاری از قُدمای محدثین قرائت را «عرض» نامیدهاند. و فرقی ندارد که خودِ راوی بر شیخ قرائت کرده باشد یا فرد دیگری باشد و او نیز گوش میداده است، نیز تفاوتی وجود ندارد که شیخ حدیثِ قرائت شده بر خود را از حفظ باشد یا خیر. قرائت از روی کتاب بهتر از حفظ است، زیرا عرضهی کتاب بهتر و مطمئنتر از حفظ است، به همین دلیل حافظ ابن حجر میگوید: «بهتر است در تمام انواع تحمل، اصل مکتوب را بر حفظ ترجیح داد». (تدریب الراوی، ص۱۳۱).
روایت حدیث به این طریق به اتفاق علما صحیح است، فقط از ابو عاصم نبیل حکایت میشود که او این طریق را جایز نمیداند ولی علما مخالفت او را به حساب نیاوردهاند، چنانکه ابن صلاح میگوید: «و خلافی نیست که این طریق روایت صحیح است بجز آنکه از برخی حکایت شده که مخالف آن هستند، ولی مخالفتش به حساب آورده نمیشود». (علوم الحدیث، ص۱۴۲).
اما علما در مورد اینکه این روش تحمل حدیث با روش سماع برابر است یا خیر، سه مذهب دارند:
الف) از ابوحنیفه و ابن ابی ذئب و روایتی از مالک نقل شده – چنانکه دارقطنی و خطیب بغدادی حکایت میکنند – که آنها قرائت بر شیخ را بر روش سماع ترجیح دادهاند. (الکفایه، ص۴۰۰).
ب) از مالک و اساتید و شاگردانش از علمای مدینه و نیز از بخاری روایت شده که آنها قرائت و سماع را مساوی میدانستند. (علوم الحدیث، ص۱۲۲).
ج) و از جمهور اهل مشرق منقول است که از دیدگاه آنها سماع از لفظ شیخ ارجحتر از قرائت بر اوست، و ابن صلاح و نووی نیز همین رای را ترجیح دادهاند. (علوم الحدیث، ص۱۴۱-۱۴۳).
و نظر جمع آن است که اگر شاگرد، خود بر شیخ قرائت کرد، هنگام روایت حدیث بگوید: «قرأت على الشیخ وهو یسمع» یعنی: بر شیخ قرائت نمودم و او میشنید. و اگر کسی دیگر بر شیخ میخوانده است بگوید: «قرأ على الشیخ وهو یسمع وأنا کذلک اسمع» یعنی: بر شیخ قرائت شد و او میشنید و من نیز میشنیدم. البته بسیاری از محدثان جایز دانستهاند که شاگرد هنگام ادای حدیث بگوید: «حدثنا الشیخ قراءه علیه» یعنی: شیخ به ما گفت قرائتی را که بر او شده بود، یا «أخبرنا قراءه علیه» یا «سمعت من الشیخ قراءه علیه»، البته با ذکر قید «قراءه علیه» زیرا عدم ذکر این قید، ممکن است موجب توهم سماع شود، در حالی که (جمهور) بر این رای هستند که مرتبهی سماع از قرائت و دیگر انواع تحمل بالاتر است. و ما میدانیم که الفاظ «أخبرنا» و «حدثنا» و «سمعت» چنانکه بطور مطلق و بدون قید بکار گرفته شوند، از الفاظ سماع میباشند. ]ولی نزد بسیاری از محدثین در روش قرائت، لفظ «أخبرنا» به طور مطلق و بدون قید شایع است.[ (علوم الحدیث؛ دکتر صبحی صالح، ص ۷۳).
امام مسلم بین «حدثنا» و «اخبرنا» فرق میگذارد و نظر میدهد که اطلاق «حدثنا» جز برای آنچه که از شیخ خاص شنیده شده جایز نیست، و اطلاق «أخبرنا» برآنچه که بر شیخ خوانده شده جایز میباشد. (شرح صحیح مسلم؛ نووی، ج۱، ص۱۵۱).