تلاش و کوشش ابن تیمیه: با وجود تنوع و گوناگونی، تعبیری از منهجِ وی شمرده می شود[۱]. دین را از تمام جوانب مورد بررسی قرار داده و در آثارش به کنکاش در این زمینه پرداخت. در این پژوهش علمی با به کارگیری منهج خویش که هرگز از آن سر بر نمی تافت، رأی و نظریه ی اهل سنت را آشکار نمود. وی ابتدا دلایل مخالفین را از زمان پیدایش تا دوران خویش، تمام و کمال می آورد و سپس دیدگاه اهل سنت و ردّ ایشان بر مخالفین را مفصلاً شرح و بسط می داد. ابن تیمیه : به نصوص قرآن و سنت بازگشت. اما این دو منبع را بعد از گردآوری کاملِ نظریاتِ فقها و متکلمین، که با برداشت از افکارِ فقهی و کلامی جلوه گری می کرد، در لباسی نو نمایان کرده و با دلایل و براهین محکم و قوی، برآنان فایق آمد[۲]. وی : گمشده اش را در دلایل شنیداری یافت. چرا که نقل(قرآن و حدیث) شکافِ اختلافات را تنگ می کند و هر کس از قرآن و سنت منحرف گردد، در نهایت اشتباهش نمودار خواهد گشت. نقل میراثِ نبوّت است. لذا او نصوص قرآن و حدیث را سنگِ بنای منهج و رویکرد خویش قرار داد. چنانکه نظریات سیاسی خود را نیز در همین محدوده ارایه میداد[۳]. شیخ الاسلام : اندیشه ها و نظریات را با ترازوی قرآن و حدیث می سنجید. چرا که او بر قرآن و سنت احاطه ی کامل داشت. تا جایی که گفته اند: هر حدیثی که ابن تیمیه : از آن بی اطلاع باشد، حدیث نیست. همچنین به یاد داشتن آیات قرآن هنگام ارائه ی دلایل توسط وی، تعجب و شگفت همه را بر می انگیخت. هیچ سخنی را تضعیف نمیکرد و هیچ نظری را علیه دیدگاهی دیگر یاری و کمک نمی کرد، مگر زمانیکه با دلالت قرآن وسنت موافق باشد. یعنی پایبندی ابن تیمیه : به نصوص، همان چیزی بود که راه را برایش مشخص کرده و برنامه اش را ترسیم می کرد[۴].
او مسلّح به قرآن کریم و حدیث بود. حق همان است که رسول الله آن را آورد. و این همان چیزی است که عقلانیتِ صریح و نقلِ صحیح بر آن اتفاق دارند.
این منهج و برنامه، همان معیارِ قطعیِ جدا کننده ی حقیقت از بدعت است. این منهج در کسانی که با گمان و هوای نفس حکم می رانند و سپس سعی دارند با رأی و قیاس از یک اصلِ دینی برای عملکرد خویش سند بسازند و آن را عقلانیت می خوانند، یا از روی هوا و سلیقه چنین میکنند و آن را ذوق می نامند، یا بسان خوارج با تأویل حکم می کنند و مدعی پیروی قرآن اند، و یا همانند شیعه ادله ی خویش را در روایاتِ موضوع و ساختگی جستجو می کنند، حمله کرده و خرده میگیرد. دیدگاهی که ابن تیمیه : آن را برگزیده است در دقت و سلامت، همانند منهج و رویکرد علمیِ حدیث است. او در ذهن خود نظریاتی ندارد که بخواهد آن را با نصوص توجیه کرده و حقانیت خود را اثبات نماید؛ بلکه ابتدا نصوص را مورد نقد و بررسی قرار داده و به دیدِ یک عالم خبره آن را می کاود. سالم و صحیح را برگزیده و نادرست و ضعیف را دور می ریزد[۵]. ایشان عقل را کنار ننهاد. بلکه آن را در راستای خدمت به شریعت به کار گرفت . همانند معتزله عقل را بر نقل مقدم نکرد. عقل همیشه باید در خدمت قرآن و سنت باشد.
[۱] خلاصه ای از مهمترین نشانه های منهج ابن تیمیه رحمه الله که از کتاب هایش گرفته شده است:
-
اثبات همسویی و اتفاق ادله ی عقلی با نقلی.
-
امتناع و عدم پذیرش تأویلات و اصطلاحات فلسفی و کلامی که در پیِ نابودی و ترک معانی بودند که قرآن و سنت آورده بود. و نیز اندیشه ی کلامی را که در پی رها کردن تعابیرِ عقاید اسلامی با الفاظ شرعی بود، امتناع نمود.
-
شکستن، در هم کوبیدن و رها کردن علم منطق.