۱- برای هر مسلمانی احکام نماز و روزه وابسته به مکانی است که در آن میباشد. چنانکه در هر مکانی که باشد، تفاوتی نمیکند بر روی زمین باشد یا در وسیلهی نقلیهای باشد یا در هواپیما در آسمان یا در کشتی در دریا؛ روزهدار از خوردن و نوشیدن خودداری کرده و افطار میکند.
۲- به طور مطلق افطار کردن در سفر افضل است. برای مسافری که افطار کردن و روزه گرفتن در رمضان برای وی تفاوتی ندارد، روزه گرفتن بهتر است. و اگر روزه گرفتن در سفر برای وی مشکل باشد، افطار کردن برای وی در اولویت قرار دارد. و در صورتی که روزه در سفر مشقت و مشکلات زیادی برای او به همراه داشته باشد، افطار کردن در حق وی واجب خواهد بود و پس از مسافرت و رمضان قضایی آن را به جای میآورد.
عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِکٍ رضی الله عنه قَالَ: «کُنَّا نُسَافِرُ مَعَ النَّبِیِّ صلی الله علیه وسلم فَلَمْ یَعِبِ الصَّائِمُ عَلَى المُفْطِرِ، وَلاَ المُفْطِرُ عَلَى الصَّائِمِ».[۱]
از انس بن مالک رضی الله عنه روایت است که میگوید: «ما همراه پیامبر صلی الله علیه وسلم مسافرت میکردیم و در سفر نه روزهدار بر کسی که افطار کرده ایرادی میگرفت و نه کسیکه افطار کرده بر روزهدار ایرادی جایز میدانست».
[۱]– متفق علیه؛ بخاری حدیث شماره ۱۹۴۷ و مسلم حدیث شماره ۱۱۱۸