روان شناسی روزه

روانشناسی قرآنی

یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیَامُ کَمَا کُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ بقره۱۸۳
ای کسانی که ایمان آورده‌اید! بر شما روزه واجب شده است، همان گونه که بر کسانی که پیش از شما بوده‌اند واجب بوده است، تا باشد که پرهیزگار شوید.

روزه، یکی از احکام انسان ساز اسلام است که فواید جسمی و روحی فراوان دارد. شفابخش جسم و توان بخش جان است، پاک کننده آدمی از رذایل حیوانی می باشد، در ساختن فرد صالح و اجتماع به سامان بسیار مؤثر است، در تهذیب و تزکیه نفس و رهاندن انسان از روزمرگی و واماندگی تأثیر بسزایی دارد. در زیر به اختصار به گوشه ای از این فواید انسان ساز اشاره می کنیم:

افزایش میزان استقامت: استقامت در برابر خوردن، آشامیدن، گفتن، شنیدن و دیدن. برای نمونه، بسیار مراقب هستیم تا دروغ نگوییم و غیبت نکنیم و در کل، مراقب چشم ها، گوش ها و زبانمان هستیم. با افزایش میزان تحمل و استقامت و میزان خودداری، اعتماد به نفس در ما بالا می رود.

از بین بردن عادت های بد و ناپسند و جایگزین کردن آنها با عادت های خوب و پسندیده: می دانیم که دروغ گویی، تهمت زدن، غیبت کردن و … از عادت های بد و ناپسند هستند. علم روان شناسی، امروزه ثابت کرده که اگر ۲۱ روز مراقب عادت زشتی باشیم و آن را انجام ندهیم و یا ۲۱ روز کارهای خوب انجام دهیم تا عادتمان شود، عادت های بد و زشت قبلی، پاک شده و عادت های خوب و پسندیده جدید، جایگزین آنها می گردد.با خودداری از عادت های بد و ناپسند مانند غیبت کردن، بد گویی کردن و دروغ گفتن، انرژی منفی ایجاد نمی گردد.

بالا بردن سطح حافظه: از آن جایی که انرژی بدن، مصرف سوخت و ساز مواد غذایی نمی گردد، در نتیجه در تقویت سطح حافظه و عملکرد مغز به کار می آید.

ایجاد احساس همدردی با گرسنگان و فقیران: یکی از نتیجه های بارز روزه، برانگیختن حس همدردی نسبت به مستمندان و همنوعان تنگدست است. روزه، وسیله ای است که انسان را از غفلت می رهاند و رنج مستمندان را به یاد او می آورد تا به دستگیری فقیران همت گمارده و به درددل آنان برسد. بدین ترتیب، ثروتمند به فقیر نزدیک می شود و جامعه، کمک به همنوع را می آموزد.

اسکن روحی- روانی و جسمی: طی روزه داری، جسم و روح و روان، اسکن می شوند و مشکل های درونی خود را نشان می دهند. ممکن است روزه داری در ابتدا به علت اسکن کردن جسم و روح و روان، میزان اضطراب، استرس و خشم را در ما افزایش می دهد که این دلیل تحریک شدن غیر ارگانیک منفی و جذب بیشتر از انرژی های الهی و معنوی بر اثر روزه داری است ولی به مرور اضطراب، استرس و یا خشم، کاهش یافته و آرامش و سلامت روح و روان، جای آن را می گیرد.

اتصال به جریان انرژی الهی ،تزکیه نفس با تمرین تقوا و پرهیزگاری،سالم سازی جسمانی و همچنین کسب قناعت توام با عزت از برکات دیگر روزه داری بوده که امیدواریم به دعای خیردوستان و بندگان صالح خدا از برکات این ماه عزیز بی بهره نباشیم

مقاله پیشنهادی

هدف از کار کردن و رزق حلال به دست آوردن

فرد مسلمان هرکاری که می‌‌‌‌کند، هدفش این باشد که به فرمان و حکم الهی عمل …