ربا خواری

پیامبر اکرم صلی الله علیه وسلم فرمود: در شب معراج صدای رعد و برق شدیدی از آسمان می‌شنیدم و گروهی را مشاهده نمودم که شکم‌های آن‌ها مانند دیگ‌های بسیار بزرگ بود و در درون آن‌ها مارها و عقرب‌های وحشتناکی بود که مرتّباً آن‌ها را از درون نیش می‌زدند. گفتم: سبحان الله این‌ها چه کسانی هستند؟ به من گفته شد رباخواران! اگر در هر شهر ربا خوردن و زنا کردن عام شود آن شهر نابود می‌گردد و هرکس بدون علم شرعی وارد معامله گردد به ربا خوردن مبتلا می‌شود. به همین جهت حضرت عُمر آموختن علم تجارت را برای بازاری‌ها واجب کرده بود و هرکسی که علم تجارت را نمی‌دانست از این کار او را محروم می‌ساخت([۱]). رسول گرامی اسلام در مورد رباخواران می‌فرماید: «لَعَن اللهُ آکلَ الرِّبا وکاتِبَ الَّرَّبا وَشاهّدَ الرِّبا ومُوکِلَّ الَّربا». یعنی: «خداوند خورنده­ی ربا، دهنده‌ی ربا ، نویسنده­ی ربا و شاهد ربا را و و موکّل ربا را لعنت کرده است»([۲]).

– ربا سبب بیگارگی می‌شود و شُعله و شوق تلاش را خاموش می‌سازد. برای رباخوار و ربادهنده همین بس که حاصل پول‌های زحمت‌ کشیده شده را به جیب فاسد‌ترین و ابله‌ترین و از همه مهم‌تر دشمن اسلام می‌ریزند.

یک درهم ربا از سی و شش بار زنا کردن بدتر است و ربا ۷۳ باب دارد که کوچک‌ترین باب آن مثل این است که شخص در داخل کعبه با مادر و خواهرش عمل شنیع را انجام می‌دهد! و آن حضرت می‌فرماید: کسی‌که به دیگری وام می‌دهد، حتّی هدیه از وام گیرنده نگیرد([۳]).

[۱]– عقل، علم و عمل / ج / ۳ / ص / ۲۱۶ / تألیف بابک محمودی.

[۲]– صحیح ترمذی.

[۳]– تفسیر مشکات / تفسیر سورۀ مبارکه حجرات.

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …