ابن قیم میگوید: «طاغوت، هر چیز و هرکس است که از حد خودش گذشته است. طاغوت از طغیان که به معنای تجاوز از حد میباشد، گرفته شده است».[۱]
پس هر چیزی غیر از قرآن و سنت که دو طرف اختلاف، داوری را پیش آن میبرند، آن چیز طاغوت است؛ چون از حد خودش تجاوز کرده است. بنابراین، هرکس چیزی به جای خدا را بپرستد، طاغوت را پرستش نموده و معبودش را در حد خدا قرار داده و پرستش که سزاوار آن نیست، به او داده است. همچنین هرکس به سوی حاکم قرار دادن غیر خدا و پیامبر صلی الله علیه و سلم، دیگران را دعوت کند، به سوی حاکم گردانیدن طاغوت دعوت کرده است.
به آغاز این آیه دقت کن که خدای متعال کسانی را که به پندار خود به آنچه خدا بر پیامبرش صلی الله علیه و سلم نازل کرده، ایمان آورده ولی با این وجود به حاکم گردانیدن غیر خدا و پیامبر صلی الله علیه و سلم دعوت میکنند و موقع اختلاف و درگیری داوری را پیش او میبرند، سرزنش و نکوهش نموده است. در ضمن فرمودهی: ﴿یَزۡعُمُونَ﴾ نفی ایمان است که آنان به پندار خود ایمان دارند. به همین دلیل نفرمود که: آیا ندیدی کسانی را که ایمان آوردهاند؛ چون آنان اگر حقیقتاً اهل ایمان بودند، نمیخواستند که داوری را پیش غیر خدا و پیامبر صلی الله علیه و سلم ببرند و دربارهی آنان نمیفرمود: ﴿یَزۡعُمُونَ﴾ چون این گفته غالباً به کسی گفته میشود که ادعای چیزی را دارد و در ادعایش دروغ میگوید، به دلیل اینکه با موجبات و مقتضیات ادعایش مخالفت مینماید و کردار و رفتارش با آن منافات دارد.
ابن کثیر میگوید: «این آیه کسانی را که از قرآن و سنت، کناره گیری نموده و داوری را به غیر قرآن و سنت میبرند – که مراد از طاغوت در اینجا غیر از قرآن و سنت است که داوری پیش آن برده میشود – مذمت و نکوهش مینماید».[۲]
فرمودهی: ﴿وَقَدۡ أُمِرُوٓاْ أَن یَکۡفُرُواْ بِهِ﴾ یعنی: دستور یافتهاند که به آن کافر شوند و این نشان میدهد که داوری بردن پیش طاغوت با ایمان منافات و تضاد دارد. چون ایمان صحیح نیست مگر در صورت کافر شدن به طاغوت و نبردن داوری پیش آن. پس هرکس به طاغوت کافر نشود، به خدا ایمان ندارد.
آیهی: ﴿وَیُرِیدُ ٱلشَّیۡطَٰنُ أَن یُضِلَّهُمۡ ضَلَٰلَۢا بَعِیدٗا﴾ یعنی: چون قصد داور نمودن غیر قرآن و سنت پیامبر صلی الله علیه و سلم جزو اطاعت شیطان است؛ زیرا شیطان گروه و پیروان خود را فرا میخواند تا از اهل دوزخ باشند.
آیهی مذکور نشان میدهد که ترک داور قرار دادن طاغوت – یعنی غیر قرآن و سنت – از جملهی فرایض بوده و هرکس داوری را نزد طاغوت ببرد، مؤمن و بلکه مسلمان نیست.
آیهی: ﴿وَإِذَا قِیلَ لَهُمۡ تَعَالَوۡاْ إِلَىٰ مَآ أَنزَلَ ٱللَّهُ وَإِلَى ٱلرَّسُولِ رَأَیۡتَ ٱلۡمُنَٰفِقِینَ یَصُدُّونَ عَنکَ صُدُودٗا ۶١﴾ [النساء: ۶۱]. «و هنگامی که به آنان گفته شود: به آنچه الله نازل کرده و به سوی پیامبر روی آورید، منافقان را خواهی دید که از تو روی میگردانند.» یعنی: هرگاه دعوت شوند تا داوری را پیش خدا و پیامبر صلی الله علیه و سلم ببرند، از روی استکبار، روی میگردانند؛ همان طور که در جای دیگری میفرماید: ﴿وَإِذَا دُعُوٓاْ إِلَى ٱللَّهِ وَرَسُولِهِۦ لِیَحۡکُمَ بَیۡنَهُمۡ إِذَا فَرِیقٞ مِّنۡهُم مُّعۡرِضُونَ ۴٨﴾ [النور: ۴۸]. «هنگامی که ایشان به سوی خدا و پیغمبرش فرا خوانده میشوند تا (پیغمبر، برابر چیزی که خدا نازل فرموده است) در میانشان داوری کند، بعضی از آنان (نفاقشان ظاهر میشود و از قضاوت او) رویگردان میگردند. (زیرا که میدانند حق به جانب ایشان نیست و پیغمبر هم دادگرانه عمل میفرماید و حق را به صاحب حق میدهد)».
[۱]– إعلام الموقعین ۱/۵۰٫
[۲]– تفسیر ابن کثیر ۱/۵۲۰٫