از جمله عواملی که به انسان، شرح صدر و آرامش میدهد و غم واندوه را برطرف مینماید، درود خواندن بر پیامبر است: ﴿یَٰٓأَیُّهَا ٱلَّذِینَ ءَامَنُواْ صَلُّواْ عَلَیۡهِ وَسَلِّمُواْ تَسۡلِیمًا ۵۶﴾ [الأحزاب: ۵۶] «ای مؤمنان! بر پیامبر درود بفرستید و بطور شایسته بر او سلام نمایید (و باید و شاید تسلیم اوامرش باشید)».
حدیثی صحیح در ترمذی روایت شده که ابی بن کعبس گفت: ای پیامبر خدا! چقدر از دعایم را به درود بر شما اختصاص دهم؟ فرمود: «هر چقدر که میخواهی». گفت: یک چهارم؟ فرمود: «هر چه بخواهی و اگر بیشتر درود بفرستی، بهتر است». گفت: دوسوم؟ فرمود: «هر چه بخواهی و اگر بیشتر درود بفرستی، بهتر است». گفت: «آیا همه دعایم را به درود بر شما اختصاص دهم؟ فرمود: «اگر چنین کنی، گناهانت آمرزیده میشود و غم و اندوهت، برطرف میگردد».
گواه سخن پیشین ما، همینجا است که غم و اندوه، با درود بر سرور انسانیت برطرف میشود. پیامبر ج فرموده است: «هر کس، یکبار بر من درود بخواند، خداوند به سبب آن ده بار بر او درود (و رحمت) میفرستد». و فرمود: «در شب جمعه و روز جمعه، بر من، زیاد درود بفرستید؛ چون درود شما، به من عرضه میشود». گفتند: درود ما، چگونه به شما عرضه میگردد و حال آنکه جسدت، خشک میشود و از بین میرود؟ فرمود: «خداوند، خوردن اجساد پیامبران را بر زمین حرام کرده است». کسانی که به پیامبر ج اقتدا مینمایند و از نوری که همراه او نازل شده، پیروی میکنند، بهرهای از شرح صدر آن بزرگوار و جایگاه و مقام والای وی و نام و آوازه بلندش خواهند داشت. یکی از علما میگوید: کاملترین درود بر پیامبر ج، درود ابراهیمی است.
نسیـنا فی ودادک کل غال | فأنت الیـوم أغلی ما لدینا | |
نلام علی محبتکم ویکفی | لنا شـرفاً نلام وما علینـا |
«در محبت تو، هر چیز گرانبهایی را فراموش کردیم و تو، امروز نزد ما از چیزی ارجمندتری.
به خاطر محبت شما، مورد سرزنش قرار میگیریم و همین شرافت، برای ما کافی است که بناحق مورد سرزنش قرار میگیریم».