کسی که از تمامی انواع شرک، بزرگ و کوچک و خفی و پنهانش اجتناب ورزد و عبادتش را برای الله عزوجل خالص گرداند، حقیقتاً موحد میباشد.
در صحیح بخاری از ابوهریره روایت شده که میگوید: عرض کردم، یا رسول الله، چه کسانی در روز قیامت برای شفاعت شما سعادت بیشتری دارند؟ رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمودند: «لَقَدْ ظَنَنْتُ یَا أَبَا هُرَیْرَهَ، أَلَّا یَسْأَلَنِی عَنْ هَذَا الْحَدِیثِ أَحَدٌ أَوَّلَ مِنْکَ، لِمَا رَأَیْتُ مِنْ حِرْصِکَ عَلَى الْحَدِیثِ، أَسْعَدُ النَّاسِ بِشَفَاعَتِی یَوْمَ الْقِیَامَهِ مَنْ قَالَ: لاَ إله إلاَّ اللهُ خَالِصًا مِنْ قَلْبِهِ، أَوْ نَفْسِهِ» .
(ای ابوهریره، چون عشق و علاقهی تو را نسبت به حدیث دیدم، میدانستم که کسی قبل از تو، این سوال را از من نخواهد پرسید، کسانی روز قیامت برای شفاعت من سعادت بیشتری دارند که با اخلاص و از صمیم قلب لا إله إلا الله بگویند).
ابن قیم رحمه الله در معنای حدیث ابوهریره رضی الله عنه میگوید: در این حدیث تامل کن که چگونه بزرگترین اسبابی که به سبب آن شفاعت حاصل میگردد، خالص گرداندن توحید، معرفی شده است.
برعکس آنچه که مشرکین انجام میدهند و گمان میکنند حاصل شدن شفاعت برای آنها با شفیع گرفتن و عبادت کردن آنها و موالاتشان صورت میگیرد، درحالیکه رسول الله صلی الله علیه وسلم آنچه را که در گمانشان بود، دگرگون ساخته و خبر دادند که سبب شفاعت، اخلاص در توحید میباشد. بنابراین حقیت توحید جذب و کشش همه جانبه روح به سوی الله عزوجل میباشد که هرکس خالصانه از ته دل، گواهی دهد که هیچ معبود به حقی جز الله عزوجل وجود ندارد، وارد بهشت میشود.
چرا که اخلاص همان کشش قلب به سوی الله عزوجل و توبه خالصانه از گناهان و بازگشت به سوی خداوند متعال میباشد.