درس ششم عقیده

توحید اسماءصفات: منظور از توحید اسماءصفات ایمان به نامهای نیک و صفات والایی است . که الله متعال در کتاب خود و پیامبر در سنت خویشبرای الله اثبات نموده اند .

البته الفاظ یا معانی نامها و صفات نباید تحریف شود.

و نباید با نفی همه یا بعضی از نامها و صفات آن را تعطیل دانست .

برای بیان توحید اسماءصفات الله تنهـــــا باید به کتاب
الله  و سنت پیامبر  مراجعه کنیم.!

هر اسم یا صفتی که در این دو منبع نیامده به الله نسبت ندهیم و الله را به هیــــــــــچ یک از آفریده هاش تشبیه نکنیم .

چرا که الله به هر صفت کار متصف و از هر نقصی منز‌‌‌ّه میباشد .

چنانکه الله میفرماید:

{فَاطِرُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۚ جَعَلَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْوَاجًا وَمِنَ الْأَنْعَامِ أَزْوَاجًا ۖ یَذْرَؤُکُمْ فِیهِ ۚ لَیْسَ کَمِثْلِهِ شَیْءٌ ۖ وَهُوَ السَّمِیعُ الْبَصِیرُ}.

(او) آفرینندۀ آسمانها وزمین است, واز خودتان برای شما همسرانی قرار داد, و(نیز) جفتهایی از چهار پایان (آفرید) شما را بدین (وسیله) افزون می کند, هیچ چیز همانند او نیست, و او شنوای بیناست.

ایمان به اینکه الله متعال در اسماءصفاتش شبیه هیچ یک از آفریده هاش نیست همانطور که هیچ یک از آفریده ها به او شباهت ندارند.

همه ی صفات الله در نهایت کمال است خداوند سبحان کمال مطلق است و ازهر نقصی پاک و منزه میباشد.
در ارتباط با ایمان به اسماء وصفات لازم است بدانیم که انسان مومن نباید در باره ی  کیفیت اسماءو صفت الله فکر کند

و در این باره سوال نماید !

بلکه بداند و معتقد باشد که این صفت معنای معلوم و روشنی دارند الله متعال بندگانش را به چیز هایی که معنایش را نمیدانند .مورد خطاب قرار نداده و آنها را مکلف ننموده است.

به همین خاطر امام مالک و دیگر دانشمندان امت اسلامی به کسی که در باره ی کیفیت استوای الله بر عرش سوال کرده گفته اند.

استوا معلوم است و کیفیتش مجهول
و ایمان به آن واجب و پرسیدن درباره اش بدعت میباشد.

ادله ی توحید اسماءصفات:

هیج سوره ای از قرآن کریم نیست که اسمی که از نامهای اللهیا صفتی از صفاتش در آن نیامده باشد.

از جمله سوره ی اخلاص که کاملا از اسماء وصفت بحث میکند .

همانطور که خداوند میفرماید؛

{بَدِیعُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۖ أَنَّىٰ یَکُونُ لَهُ وَلَدٌ وَلَمْ تَکُنْ لَهُ صَاحِبَهٌ ۖ وَخَلَقَ کُلَّ شَیْءٍ ۖ وَهُوَ بِکُلِّ شَیْءٍ عَلِیمٌ}.

(او) پدید آورنده ی آسمانها و زمین است، چگونه ممکن است فرزندی داشته باشد؟! در حالی که همسری ندارد؟ و همه چیز را آفریده، و او به هر چیز داناست.

و میفرماید:

{رَبُّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَا بَیْنَهُمَا فَاعْبُدْهُ وَاصْطَبِرْ لِعِبَادَتِهِ ۚ هَلْ تَعْلَمُ لَهُ سَمِیًّا}.

(همان) پروردگار آسمانها و زمین، و آنچه میان آن دو است، پس او را پرستش کن، و بر عبادتش شکیبا (و پایدار) باش. آیا (مانند و) همنامی برای او می شناسی؟

پروردگارمان نامهایی دارد که برخی از آنها در قرآن کریم ذکر کرده و برخی دیگر را به بعضی از بندگانش از قبیل پیامبران و فرستادگان و فرشتگان مقرب یا هر کس دیگری که خواسته یاد داده است .

اسم های الله فراوان هستند .

همانطور که خداوند میفرماید:

{قُلْ لَوْ کَانَ الْبَحْرُ مِدَادًا لِکَلِمَاتِ رَبِّی لَنَفِدَ الْبَحْرُ قَبْلَ أَنْ تَنْفَدَ کَلِمَاتُ رَبِّی وَلَوْ جِئْنَا بِمِثْلِهِ مَدَدًا}.

(ای پیامبر!) بگو :«اگر دریا برای (نگارش) کلمات پروردگارم جوهر شود؛ قطعاً دریا به پایان می رسد، پیش از آنکه کلمات پروردگارم پایان یابد، هر چند همانند آن (دریا) به کمک آن بیاوریم».

و در آیه ی دیگر میفرماید:

{وَلَوْ أَنَّمَا فِی الْأَرْضِ مِنْ شَجَرَهٍ أَقْلَامٌ وَالْبَحْرُ یَمُدُّهُ مِنْ بَعْدِهِ سَبْعَهُ أَبْحُرٍ مَا نَفِدَتْ کَلِمَاتُ اللَّهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ عَزِیزٌ حَکِیمٌ}.

و اگر (همه ی) درختان روی زمین قلم شود، و دریا (مرکب گردد) و هفت دریای دیگر به مدد آن بیاید، سخنان خدا پایان نمی یابد، بی تردید خداوند پیروزمند حکیم است.

هیج کس نمیتواند اسمی را برای الله درست کند یا نامی را از پیش خود به الله نسبت دهد زیرا اسم های الله همان هاست که در قرآن یا سنت آمده است مانند:
خالق ، باری ، مصور، ملک ” قدوس و…

مقاله پیشنهادی

نشانه‌های مرگ

مرگ انسان با افتادن و شل شدن دو طرف گیج‌گاه، کج شدن بینی، افتادن دست‌ها، …