دفترچه یادداشتی برای خود تهیه کن و پیش خود نگه دار تا بوسیله آن خودت را محاسبه کنی و نکات منفی خویش را به یاد آوری و زندگیت را با رفع کاستیهایت، سپری نمایی. عمرس میگوید: خودتان را محاسبه کنید پیش از آنکه محاسبه شوید و خود را بسنجید قبل از آنکه سنجیده شوید و خود را برای قیامت آماده نمایید.
روزانه سه اشتباه در زندگی ما تکرار میشود:
اول: ضایع کردن وقت.
دوم: سخن بیهوده گفتن؛ در حدیث آمده است: «از خوبی اسلام شخص است که کارهای بیهوده را رها کند».
سوم: توجه بیمورد و بیش از حد به مسایل پیش پاافتاده مانند گوش دادن به شایعات و سخنان بیاساس، توجه به توقعات و انتظارات نابجا و اهتمام ورزیدن به توقعات و خیالات افراد وسواس و خیال باف و نیز نگرانی از غم و اندوه آینده و ناراحتی فعلی؛ این امر، یکی از موانع سعادت و آرامش خاطر است.
شاعری میگوید:
ألا عم صباحاً أیها الطلل البالی | وهی یعمن من کان فی العصر الخالی |
«صبح بخیر ای تپههای خشک! آیا پیشینیان، صبح خوبی بسر کردند»؟
وهـل یعـمـن إلا سـعیــد مـنـعــم | قلــیل الهمــوم لا یبـیـت بأوجــال |
«تنها کسی، شب را به صبح میرساند که اندوه کم دارد و شب را با هراس و ترس نمیگذراند».
پیامبر به عمویش عباس دعایی آموخت که سعادت هر دو جهان را در بر دارد: «اللهم إنی أسألک العفو والعافیه» «بار خدایا! عفو و تندرستی را از تو میخواهم». این، دعای جامعی است که خیر دنیا و آخرت در آن خواسته شده است؛ ﴿فََٔاتَىٰهُمُ ٱللَّهُ ثَوَابَ ٱلدُّنۡیَا وَحُسۡنَ ثَوَابِ ٱلۡأٓخِرَهِۗ﴾ [آل عمران: ۱۴۸] «پس خداوند، پاداش دنیا و بهترین پاداش آخرت را به آنها داد». ﴿فَلَا یَضِلُّ وَلَا یَشۡقَىٰ ١٢٣﴾ [طه: ۱۲۳] «پس گمراه نمیشود و بدبخت نمیگردد».