حکم پناهندگی سیاسی:
چون مسلمانی ظالمانه به قتل یا زندان تهدید شود و بر جان و دینش ترسان باشد، برای وی جایز است که از یکی از کشورهای اسلامی پناهندگی بخواهد و اگر چنین شرایطی میسر نبود، خواهان پناهندگی به کشورهای غیر اسلامی باشد به شرطی که خطری برای دینش نداشته باشد و کفار را بر مسلمانان یاری ندهد و نیت وی بازگشت به سرزمین های اسلامی باشد هر زمان که مقدور بود.
برخی از صحابه از مکه به حبشه هجرت کردند و اینگونه از اذیت و آزار فرار نمودند و تحت حمایت پادشاه حبشه نجاشی قرار گرفتند که در آن زمان کافر بود.
نکاتی به هنگام ظهور فتنه ها
اصل فتنه ها و احکام آن
فتنه ها با انواع مختلفی که دارند بخشی از سنت خداوند در هستی می باشند. خداوند متعال به وسیله ی فتنه ها بندگانش را مورد امتحان و آزمایش قرار می دهد تا اینکه مومن را از کافر و راستگو را از دروغگو مشخص کند: «أَحَسِبَ النَّاسُ أَن یُتْرَکُوا أَن یَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا یُفْتَنُونَ * وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِینَ مِن قَبْلِهِمْ فَلَیَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِینَ صَدَقُوا وَلَیَعْلَمَنَّ الْکَاذِبِینَ» (عنکبوت: ۲-۳) «آیا مردم پنداشتند که چون بگویند: «ایمان آوردیم» (به حال خود) رها میشوند و آنان آزمایش نمیشوند؟! و به راستی کسانی را که پیش از آنها بودند، آزمودیم، پس البته الله کسانی را که راست گفتند معلوم میدارد و دروغگویان را (نیز) معلوم خواهد داشت».
و از آنجا که ظهور فتنه ها امری حتمی است، بنابراین باید آگاه بود و خود را برای روبه رو شدن با آنها آماده کرد و از فساد آن دوری نمود و راه های نجات را شناخت: «وَما أَرْسَلْنَا قَبْلَکَ مِنَ الْمُرْسَلِینَ إِلَّا إِنَّهُمْ لَیَأْکُلُونَ الطَّعَامَ وَیَمْشُونَ فِی الْأَسْوَاقِ وَجَعَلْنَا بَعْضَکُمْ لِبَعْضٍ فِتْنَهً أَتَصْبِرُونَ وَکَانَ رَبُّکَ بَصِیراً» (فرقان: ۲۰) «(ای پیامبر!) پیش از تو هیچ پیامبری را نفرستادیم، مگر اینکه آنها هم غذا میخورند و در بازارها راه میرفتند و ما بعضی از شما را وسیله آزمایش بعضی دیگر قرار دادهایم، آیا صبر میکنید؟! و پروردگار تو بیناست».
فتنه ها زیاد و متنوع هستند و چه بسا گاهی چون ابرهای متراکم و انباشته بر هم و مانند پاره های شب تاریک و موج های متلاطم ظاهر می شوند که عقل را از انسان می رباید و قلب ها می میرند و چنان شدید هستند که به هیچکس رحم نمی کنند و هیچکس را یارای مقابله با آنها نیست و هیچکس از یورش آنها سالم نمی ماند مگر آنکه خداوند متعال او را در پناه خود حفظ کند.
۱- خداوند متعال می فرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اسْتَجِیبُواْ لِلّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاکُم لِمَا یُحْیِیکُمْ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللهَ یَحُولُ بَیْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَیْهِ تُحْشَرُونَ * وَاتَّقُواْ فِتْنَهً لاَّ تُصِیبَنَّ الَّذِینَ ظَلَمُواْ مِنکُمْ خَآصَّهً وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللهَ شَدِیدُ الْعِقَابِ» (انفال: ۲۴-۲۵) «ای کسانی که ایمان آوردهاید، (دعوت) الله و پیامبر (او) را اجابت کنید، هنگامی که شما را به سوی چیزی فرا میخواند که شما را حیات (و زندگی) میبخشد و بدانید که الله میان شخص و قلب او حایل میشود و (بدانید) که به سوی او محشور خواهید شد. و از فتنهای بپرهیزید که تنها به ستمکارانِ شما نمیرسد، (بلکه همه را فرا میگیرد) و بدانید که الله سخت کیفراست».
۲- از ابوهریره روایت است که رسول خدا فرمودند: «بزودی فتنه هایی ظهور خواهد کرد که نشسته در آنها بهتر از ایستاده است؛ و ایستاده بهتر از کسی است که راه می رود. و آنکه در این فتنه ها راه می رود بهتر از کسی که با شتاب حرکت می کند. و هرکس به سراغ فتنه رود، او را هلاک خواهد کرد. لذا هرکس پناهندگی یافت، باید به آن پناه ببرد».
۳- از اسامه روایت است که رسول خدا از مکانی بلند به یکی از قلعه های مدینه نگاه کرد و فرمود: چیزی را که من می بینم می بینید؟ من محل سقوط فتنه ها را مانند نزول قطرات باران در میان خانه های شما می بینم».
۴- از ابن عمر روایت است که از رسول خدا شنیده که فرمودند: «پس از من با زدن گردن هم کافر نشوید».