فضیلت امام عادل و مجازات امام ظالم
۱ـ خداوند متعال می فرماید: وَ إِنْ حَکَمْتَ فَاحْکُمْ بَیْنَهُمْ بِالْقِسْطِ إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُقْسِطینَ» (مائده: ۴۲) «و اگر داوری کردی، با عدالت در میان آنها داوری کن، یقیناً الله عادلان را دوست دارد».
۲- از ابوهریره روایت است که رسول خدا فرمودند: «خداوند هفت گروه را روزی که هیچ سایه ای جز سایه او وجود ندارد، در زیر سایه خود جای می دهد:
۱- فرمانروای عادل؛ ۲- جوانی که در سایه اطاعت و بندگی خدا رشد یافته باشد؛ ۳- کسی که همواره دلبسته مسجد باشد. ۴- دو مسلمانی که صرفا به خاطر خشنودی خداوند با یکدیگر دوست باشند و بر مبنای آن باهم جمع شده و از یکدیگر جدا شوند. ۵- کسی که زنی زیبا و صاحب مقام او را به فحشا دعوت کند ولی نپذیرد و بگوید: من از خدا می ترسم. ۶- کسی که با دست راستش طوری صدقه دهد که دست چپش نداند. ۷- کسی که در تنهایی ذکر خداوند گوید و اشک هایش جاری شود».
۳- از عبدالله بن عمرو روایت است که رسول خدا فرمودند: «مقسطین نزد خداوند بر منابری از نور و در سمت راست خداوند خواهند بود. و هر دو دست خداوند راست است. کسانی که در حکم و قضاوت عادلانه رفتار می کنند و با خانواده و زیردستان خود با انصاف برخورد می کنند».
۴- از معقل بن بسیار روایت است: از رسول خدا شنیدم که فرمودند: «هیچ بنده ای نیست که خداوند مسئولیت رعیتی را به او عنایت کند و او در حق آنان خیانت کند، مگر اینکه بهشت را بر او حرام می گرداند».
خلافت و امامت برای مردان است نه زنان
از ابوبکر روایت است که: «زمانی که می خواستم به اصحاب جمل ملحق شوم، خداوند متعال مرا با سخنی که از رسول خدا شنیده بودم، بهره مند نمود. آنگاه که به رسول خدا ابلاغ شد مردم فارس دختر کسری را به عنوان پادشاه خود انتخاب کرده اند و فرمود: قومی که زمام امورش به زنی سپرده شود، رستگار نمی شود».
چگونگی بیعت مردم با امام
۱ـ از عباده بن صامت روایت است که: «رسول خدا بر شنیدن و اطاعت کردن در سختی و آسانی، خوشحالی و نگرانی، ترجیح دیگران بر ما و اینکه با صاحبان امر (حکام و امیران خویش) اختلاف نکنیم و اینکه هر جا بودیم حق را بگوییم و در راه خدا از ملامت هیچکس نهراسیم، با ما بیعت کرد. و در روایتی بعد از این جمله که: «و با صاحبان امر اختلاف نکنیم» می فرماید: «مگر زمانی که کفری آشکار از آنها ببینید که در مورد آن نزدتان دلیل و برهانی از سوی خداوند می باشد».
۲- و از جریر بن عبدالله روایت است که می گوید: «با رسول خدا بر شنیدن و اطاعت کردن (مطلق) بیعت کردم؛ پس رسول خدا به من فرمود که بگویم: به اندازه قدرت و توانایی ام مطیع و فرمانبردار هستم. و بر نصیحت و خیرخواهی نسبت به هر مسلمانی با او بیعت کردم».
حکم کسی که باعث پراکندگی وحدت و یکپارچگی امور مسلمانان می شود:
از عرفجه روایت است که می گوید: «هرکس در حالی نزد شما آمد که امورتان در اختیار یک نفر بود و قصد تفرقه و اختلاف میان شما داشت، او را بکشید».
بیعت با دو خلیفه
از ابوسعید خدری روایت است که رسول خدا فرمودند: «چون با دو خلیفه بیعت شود، پس دومی را بکشید».
بهترین و بدترین پیشوایان
از عوف بن مالک روایت است که رسول خدا فرمود: بهترین پیشوایان شما کسانی هستند که شما آنان را دوست دارید و آنان شما را دوست دارند و برای شما دعا می کنند و شما برای آنان دعا می کنید. و بدترین آنان کسانی هستند که شما آنان را دشمن می دارید و آنان شما را دشمن می دارند و شما آنان را نفرین می کنید و آنان شما را نفرین می کنند. گفتند: ای رسول خدا، با آنان بجنگیم؟ فرمود: «تا زمانی که در میان شما نماز می خوانند، چنین نکنید؛ هرگاه از امرای خود چیزی را مشاهده کردید که آن را ناپسند می دارید، عمل او را ناپسند بدارید. اما از فرمان برداری او سرباز نزنید».