خطر شرک (۱)

۱- شرک بزرگ ترین گناهان کبیره است:

رسول خدا فرمودند: «أَلاَ أُنَبِّئُکُمْ بِأَکْبَرِ الکَبَائِرِ» قُلْنَا: بَلَى یَا رَسُولَ اللَّهِ، قَالَ: الإِشْرَاکُ بِاللَّهِ…»:[۱] «آیا  شما را از بزرگ ترین گناهان کبیره با خبر نسازم؛ گفتیم: بله ای رسول خدا! رسول خدا فرمودند: شرک ورزیدن به خداوند …»

۲- شرک اعمال را نابود می کند. خداوند متعال می فرماید: «وَ لَوْ أَشْرَکُوا لَحَبِطَ عَنْهُمْ ما کانُوا یَعْمَلُونَ» (انعام: ۸۸) «و اگر شرک می‌ورزیدند، هرآینه آنچه را که انجام داده بودند از (اعمال نیک) آن‌ها نابود می‌شد».

 و می فرماید: «وَ لَقَدْ أُوحِیَ إِلَیْکَ وَ إِلَی الَّذینَ مِنْ قَبْلِکَ لَئِنْ أَشْرَکْتَ لَیَحْبَطَنَّ عَمَلُکَ وَ لَتَکُونَنَّ مِنَ الْخاسِرینَبَلِ اللَّهَ فَاعْبُدْ وَ کُنْ مِنَ الشَّاکِرینَ» (زمر: ۶۵-۶۶) «و به راستی که به تو و به کسانی‌که پیش از تو بودند، وحی شد که اگر شرک آوری، یقیناً اعمالت (تباه و) نابود می‌شود و از زیان‌کاران خواهی بود. بلکه تنها الله را پرستش کن و از شکرگزاران باش ».

۳- شرک گناهی است که خداوند متعال آن را نمی بخشد.

خداوند متعال می فرماید: «إِنَّ اللَّهَ لا یَغْفِرُ أَنْ یُشْرَکَ بِهِ وَ یَغْفِرُ ما دُونَ ذلِکَ لِمَنْ یَشاءُ» (نساء: ۴۸) «بی‌گمان الله این را که به او شرک آورده شود، نمی‌بخشد و غیر از آن را برای هرکس بخواهد می‌بخشد».

۴- شرک بزرگ ترین سبب ورود به دوزخ می باشد. رسول خدا فرمودند: ««مَنْ مَاتَ وَهْوَ یَدْعُو مِنْ دُونِ اللَّهِ نِدًّا دَخَلَ النَّارَ»:[۲] «هرکس در حالی بمیرد که خداگونه هایی را به جای الله متعال به فریاد خوانده است، وارد آتش می شود».

۵- شرک سبب جاودانه ماندن در آتش دوزخ می باشد؛ خداوند متعال می فرماید: «إِنَّ الَّذینَ کَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْکِتابِ وَ الْمُشْرِکینَ فی‏ نارِ جَهَنَّمَ خالِدینَ فیها أُولئِکَ هُمْ شَرُّ الْبَرِیَّهِ» (بینه: ۶) «بی‌گمان کسانی‌که کافر شدند از اهل کتاب و مشرکان، در آتش جهنم اند که در آن جاودانه خواهند ماند، آنان بدترین آفریدگان هستند».

۶- شرک بزرگ ترین سبب مهدور بودن خون انسان (با شروط آن) می باشد. خداوند متعال می فرماید: «وَ قاتِلُوا الْمُشْرِکینَ کَافَّهً» (توبه: ۳۶) «با همه مشرکان بجنگید».

۷- شرک سبب دوری از هدایت در دنیا و امنیت در آخرت می باشد. خداوند می فرماید: «الَّذینَ آمَنُوا وَ لَمْ یَلْبِسُوا إیمانَهُمْ بِظُلْمٍ أُولئِکَ لَهُمُ الْأَمْنُ وَ هُمْ مُهْتَدُونَ» (انعام: ۸۲) «آنان که ایمان آورده‌اند و ایمان خود را به شرک نیالودند، در امنیت هستند. و آن‌ها هدایت شدگانند».

رسول خدا در این آیه «الظلم» را به شرک تعبیر کردند. مفهوم مخالف این آیه بیانگر این مطلب است که هدایتی برای مشرک در این دنیا و نیز امنیتی برای او در آخرت نخواهد بود.

۸- دوری و پرهیز از شرک سبب آرامش و ثبات روحی و روانی می شود. خداوند متعال می فرماید: «ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلاً رَجُلاً فیهِ شُرَکاءُ مُتَشاکِسُونَ وَ رَجُلاً سَلَماً لِرَجُلٍ هَلْ یَسْتَوِیانِ مَثَلاً» (زمر: ۲۹) «الله مردی (مملوک) را مثل زده که در (بردگی) او شریکانی است که پیوسته با هم اختلاف (و مشاجره) دارند و مردی (مملوک) که تنها تسلیم یک شخص است، آیا (این دو) در وصف یکسانند؟!».

۹- شرک بزرگ ترین گناهی است که با آن نافرمانی خداوند صورت می گیرد:

از عبدالله بن مسعود روایت است که می گوید: «از رسول خدا پرسیدم: کدامین گناه نزد خدا بزرگ تر است؟ فرمود: «أَنْ تَجْعَلَ لِلَّهِ نِدًّا وَهُوَ خَلَقَکَ»: «اینکه برای خداوند همتا و شریکی قرار دهی درحالی که اوتعالی تو را خلق کرده است». [۳]

۱۰- شرک در این امت از راه رفتن مورچه ای پوشیده تر است:

رسول خدا فرمودند: «الشرک فیکم اخفی من دبیب النمل، وسادلک علی شیء اذا فعلته اذهب عنک صغار الشرک و کباره؛ تقول: اللهم انی اعوذبک ان اشرک بک و انا اعلم و استغفرک لمالا اعلم«: «شرک در میان شما مخفی تر از راه رفتن مورچه است. تو را به چیزی راهنمایی می کنم که چون آن را انجام دهی، شرک کوچک و بزرگ تو بخشیده می شود. اینکه بگویی: «پروردگارا، به تو پناه می برم از اینکه دانسته به تو شرک ورزم و در مورد شرکی که ندانسته مرتکب شدم به درگاه تو طلب آمرزش و مغفرت می کنم».

 

 

[۱] – بخاری: ۲۴۶۰؛ مسلم: ۱۲۶

[۲] – بخاری: ۴۱۳۷

[۳] – متفق علیه

مقاله پیشنهادی

نشانه‌های مرگ

مرگ انسان با افتادن و شل شدن دو طرف گیج‌گاه، کج شدن بینی، افتادن دست‌ها، …