﴿وَإِمَّا یَنزَغَنَّکَ مِنَ ٱلشَّیۡطَٰنِ نَزۡغٞ فَٱسۡتَعِذۡ بِٱللَّهِۚ إِنَّهُۥ سَمِیعٌ عَلِیمٌ ٢٠٠﴾ [الأعراف: ۲۰۰] «و اگر از سوی شیطان به تو وسوسهای رسید، به خداوند پناه ببر؛ بیگمان خداوند، شنوای داناست».
پیامبر ج به یکی از یارانش چنین سفارش کرد: «خشمگین مشو؛ خشمگین مشو؛ خشمگین مشو».
مردی، نزد پیامبر ج خشمگین شد؛ پیامبر ج به او فرمان داد تا از شر شیطان به خدا پناه ببرد.
خداوند متعال میفرماید: ﴿وَأَعُوذُ بِکَ رَبِّ أَن یَحۡضُرُونِ ٩٨﴾ [المؤمنون: ۹۸] «و پروردگارا! به تو پناه میبرم از اینکه شیاطین، نزد من حضور یابند». ﴿إِنَّ ٱلَّذِینَ ٱتَّقَوۡاْ إِذَا مَسَّهُمۡ طَٰٓئِفٞ مِّنَ ٱلشَّیۡطَٰنِ تَذَکَّرُواْ فَإِذَا هُم مُّبۡصِرُونَ ٢٠١﴾ [الأعراف: ۲۰۱] «همانا پرهیزگاران، هنگامی که گرفتار وسوسه ای از شیطان میشوند، به یادِ (عداوت شیطان و عقاب و ثواب پروردگار) میافتند (و در پرتو یاد خدا و به خاطر آوردن کینه شیطان) بینا میگردند».
خشم و تندی، اندوه و ناراحتی به بار میآورد. البته دارویش را پیامبر اکرم ج بیان نمودهاند. از آن جمله، عادت دادن خود به ترک خشم است.
﴿وَٱلۡکَٰظِمِینَ ٱلۡغَیۡظَ﴾ [آل عمران: ۱۳۴] «و کسانی که خشمِ (خود) را فرو میبرند». ﴿وَإِذَا مَا غَضِبُواْ هُمۡ یَغۡفِرُونَ ٣٧﴾ [الشوری: ۳۷] «و هرگاه خشمگین میشوند، میبخشند و گذشت مینمایند». ﴿وَلَمَّا سَکَتَ عَن مُّوسَى ٱلۡغَضَبُ أَخَذَ ٱلۡأَلۡوَاحَۖ﴾ [الأعراف: ۱۵۴] «هنگامی که خشم موسی فرو نشست، الواح (تورات را از زمین) برگرفت».
وضو گرفتن، خشم را فرو میخواباند؛ چون خشم، اخگری از آتش است و آب، آتش را خاموش مینماید. پیامبر ج، فرموده است: «پاکیزگی، شاخهای از ایمان است» و نیز فرموده است: «وضو، اسلحه مؤمن میباشد».
یکی از راههای کنترل خشم، این است که انسان خشمگین، اگر ایستاده است، بنشیند و اگر نشسته، به پهلو بخوابد. راه دیگر کنترل خشم، این است که انسان، در حالت خشم، سکوت کند و حرف نزند. همچنین پاداش کسانی را به یاد آورد که خشم خود را فرو میبرند و از مردم گذشت مینمایند.