یکی از بستگان ما دچار صانحه تصادف شد و پزشکان گفتند : احتمال بهبودی او ۵۰ درصد است، شخصی به ما توصیه کرد که گوسفندی را برای الله متعال ذبح (قربانی) کنیم؛ آیا چنین کاری جواز شرعی دارد؟
الحمدلله،
اگر ذبح آن برای تقرب الی الله باشد، و گوشت آن بین فقراء تقسیم شود، ایرادی بر آن نیست، حدیثی هم وارد شده که می گوید : « داووا مرضاکم بالصدقه». یعنی : «بیماران خود را با صدقه مداوا کنید». این روایت را ابوداود در “المراسیل” آورده، و طبرانی و بیهقی و دیگران نیز از چندین طریق روایت کرده اند ولی سند تمام آنها ضعیف است.
از علمای هیئت دائمی افتاء سوال شد : لطفا فقه حدیث (داووا مرضاکم بالصدقه) را که بیهقی در “السنن الکبری” (۳/۳۸۲) روایت کرده و عامه محدثین آنرا تضعیف کردند برای ما بیان بفرمایید، مثلا به جهت شفای مریض برای او (حیوانی) ذبح شود، آیا این کار برای رفع بلا از وی مشروع است یا خیر؟
پاسخ دادند : «حدیث مذکور صحیح نیست، اما ایرادی ندارد که برای بیمار به جهت تقرب الی الله صدقه داد، و امید است که الله متعال بوسیله آن وی را شفا دهد، به دلیل عموم ادله وارده مبنی بر فضیلت صدقه، و اینکه صدقه موجب محو شدن خطاها شده، و مرگ و فرجام بد را دفع می کند». “فتاوی اللجنه الدائمه” (۲۴/۴۴۱) .
و علامه ابن جبرین می گوید : «صدقه، علاج و دوای نافع و مفیدی است، امراض را شفا می دهد، و بیماری را تخفیف می دهد، مؤید آن این فرموده پیامبر صلی الله علیه وسلم است که فرمود : « وَالصَّدَقَهُ تُطْفِئُ الْخَطِیئَهَ کَمَا یُطْفِئُ الْمَاءُ النَّارَ» مسند أحمد (۳/۳۹۹).
یعنی : « صدقه خطاها را خاموش و پاک میکند همچنان که آب آتش را خاموش مینماید».
چه بسا بعضی از امراض به سبب جریمه گناهی باشد که فرد بیمار انجام می دهد، پس هرگاه خانواده اش برایش صدقه دادند این گناه پاک شده و لذا سبب بیماری هم دیگر باقی نماند، و یا صدقه موجب نوشتن حسنات برای وی شده و قلبش با آن فعال می شود و با وجود آن درد و رنج مرض تخفیف یابد». “الفتاوی الشرعیه فی المسائل الطبیه” (۲/سؤال /۱۵) .
پس ایرادی ندارد که گوسفندی را برای خشنودی الله متعال ذبح کنید، امید است خداوند عزوجل وی را شفا و سلامتی دهد.
مصدر : سایت (الإسلام سؤال وجواب).