من دختری هستم که به خاطر نوعی بیماری جز از طریق مصرف دارو قاعده نمی شوم، و لازم است که هر ماه این دارو را مصرف کنم، آیا در ماه رمضان جایز است که از این دارو مصرف کنم باتوجه به اینکه نماز و روزه برای زن حائضه جایز نیست و من با اختیار خود این دارو را مصرف می کنم تا در حیض بیفتم؟
الحمدلله،
حکم این مسئله دو حالت دارد:
اول: اگر زنی برای افتادن در حیض نیاز به مصرف دارویی دارد، به این دلیل که جز با مصرف آن دارو اصلاً خون حیض از وی جاری نمی شود – همانگونه که در سوال آمده – و یا آنکه بصورت طبیعی و منظم در حیض نمی افتد، در این حالت ایرادی ندارد که از آن دارو استفاده نماید تا خون حیض جاری گردد. و بعد از افتادن در حیض بایستی تا هنگام پاک شدن از انجام نماز و روزه خودداری کند، در عوض پس از ظاهر شدن نشانه ی پاکی غسل کرده، و سر فرصت روزه هایش را قضا نماید ولی احتیاجی به قضای نماز نیست.
اما نووی رحمه الله می گوید: «هرگاه زن جهت افتادن در حیض دوایی را مصرف کند و در حیض افتاد، قضای نماز بر وی لازم نیست، و همینطور اگر جهت انداختن جنین دارویی را مصرف کند، و (بخاطر مصرف آن) جنین را بیندازد و در نفاس افتد، قضای نمازهای دوران نفاس بر وی لازم نیست». ” المجموع ” ( ۳ / ۱۰ ) .
دوم: اگر زنی به قصد خوردن روزه هایش یا فرار از روزه گرفتن دارویی را مصرف کند تا در حیض بیفتد، این عمل او حرام و گناه است.
امام مرداوی رحمه الله می گوید: «استفاده از دواء جهت افتادن در حیض جایزاست، و شیخ تقی الدین (یعنی ابن تیمیه) آنرا ذکر کرده است، البته بجز در ایام نزدیک رمضان که به قصد خوردن (روزه) مصرف می شود. ومن می گویم: کسی با این حکم مخالف نیست». “الإنصاف” (۱/۲۷۳).
والله اعلم
وصلی الله وسلم علی محمد وعلی آله وأصحابه والتابعین لهم بإحسان إلی یوم الدین