حِلم

۱- چیزی را که دوست نداری نخور، با نام خدا شروع کن و قبل از سیر شدن دست از غذا بکش.

۲- اگر کسی به تو بگوید یکی به من بگویی ده تا به تو بر می‌گردانم تو بگو اگر ده تا بگویی یکی نشنوی. ۳- اگر کسی تو را ناسزا بگوید بگو اگر راست بگویی خدا مرا هدایت کند و بیامرزد و اگر دروغ بگویی خدا تو را هدایت کند و بیامرزد. ۴-  اگر کسی تو را تهدید به مرگ کرد تو او را عفو کن.

پیامبر اکرم ج می‌فرماید: هرکس چهار عمل را در دنیا حفظ کند، در دنیا و آخرت سرمایه‌دار و سعادتمند است. ۱- بخشش برای کسی که تو را محروم کرده است. ۲- عفو کردن کسی که به تو ظلم نموده است. ۳- صله­ی رحم کردن با کسی که با تو قطع رابطه کرده است. ۴-  ترک کردن دعوا و جدل در حالی‌که حقّ با تو است و فرمود: برای ترک کننده­ی جدل در بهشت خانه­ی بزرگی عطا خواهد شد([۱]).

حضرت لقمان حکیم می‌فرماید: سه کس در سه وقت شناخته می‌شوند: ۱- حلیم در وقت خشم ۲- شجاع در وقت جنگ ۳-  دوست در وقت تنگی و سختی.

حضرت عیسی علیه السلام می‌فرماید: اگر کسی به گونه­ی راست تو سیلی بزند تو گونه­ی چپ خود را بگیر تا به آن نیز سیلی بزند، اگر سربازی به تو بگوید یک مایل بُدو تو دو مایل بدو، اگر کسی به تو فحش دهد، تو او را تعریف کن، اگر کسی به تو لعنت بفرستد، تو برای او دعا کن و اگر گسی از دست تو شکایت کرد، تو برایش لباس تازه بخر.

پترس از حضرت عیسی علیه السلام پرسید: برادری مرا اذیت می‌کند آیا هفت مرتبه او را ببخشم کافی است؟ فرمود: هفت مرتبه! بلکه برادرت را هفتاد مرتبه شایسته است ببخشی([۲]).

[۱]– صحیح مسلم ج / ۲٫

[۲]– انجیل تفسیری متی.

مقاله پیشنهادی

اسباب تقویت صبر انسان بر مصیبت‌‌ها

رعایت امور ذیل در صبر بر مصیبتِ‌ از دست دادن فرزندان، خانواده، خویشاوندان و دیگر …