پس از بسیج لشکر و تقسیم مسئولیتها و توزیع پرچمها، لشکر بزرگ اسلام به فرماندهی پیامبر اکرم صلی الله علیه و سلم عازم تبوک گردید و منتظر کسانی که به تأخیر افتاده بودند، نماند.
واگر نام یکی از کسانی که مانده بودند، نزد پیامبر برده میشد، میفرمود: اگر خیری در او باشد، به زودی به شما خواهد پیوست و اگر غیراز این باشد، خداوند شما را از دست او راحت نموده است.
ماجرای ابوذر غفاری
ابن اسحاق میگوید: پیامبراکرم صلی الله علیه و سلم به راهش ادامه داد.
برخی از افراد در مسیر راه از لشکر عقب میماندند. وقتی نزد پیامبر نام آنها برده میشد، میفرمود: اگر در او خیری باشد، خداوند او را به شما ملحق خواهد ساخت و اگر غیر از این باشد، شما از دست او راحت شدهاید تا اینکه ابوذر به خاطر کند روی شترش به تأخیر افتاد و به رسول خدا گفتند: ابوذر عقبمانده است.
آن حضرت طبق معمول فرمود: اگر خیری در او باشد، خداوند او را به شما ملحق خواهد ساخت واگر غیر این باشد، شما از دست او راحت شدهاید.
ابوذر مدتی با شترش مدارا نمود، اما زیاد منتظر نماند و وسایل خود را از روی شتر پائین آورد و بر دوش خود گذاشت و پیاده دنبال لشکر به راه افتاد.
پیامبر نیز در مکانی فرود آمده بود.
هنگامی که از دور چشمشان به ابوذر افتاد، گفتند: ای رسول خدا! فردی تنها و پیاده میآید. رسول خدا فرمود: شاید ابوذر باشد تا اینکه نزدیک آمد، گفتند: او ابوذر است.
پیامبر فرمود: خدا به ابوذر رحم کند، او تنها راه میرود و تنها میمیرد و تنها حشر میگردد.
زمان سپری شد و عصر خلافت عثمان فرا رسید. ابوذر به خاطر مشکلاتی که پیش آمد، به ربذه (نام جائی است) منتقل شد و در بیماری وفات خود به غلام و همسرش گفت: هنگامی که وفات نمودم، شما دو نفر مرا غسل دهید و کفن کنید و جنازهام را در کنار راه بگذارید وبه اولین گروهی که از آنجا میگذرد، بگویید: این ابوذر است.
آنها نیز طبق توصیه، چنین کردند تا اینکه قافلهای از کوفه سر رسید و متوجه جنازه او نشدند؛ حتی نزدیک بود اورا با مرکبهای خود زیر بیاورند. ابن مسعود گفت: این چیست؟ گفتند: جنازه ابوذر است. او لا اله الا الله گفت و به گریه افتاد و گفت: رسول خدا راست فرمود که ابوذر تنها راه میرود و تنها میمیرد وتنها حشر میگردد سپس از مرکبش پایین آمد و بر جنازه ابوذر نماز خواند و دفنش نمود.