ایمان به پیامبران یعنی اعتقاد جازم و راسخ به نبوت و رسالت و عصمت ایشان از هر گناهی، و اینکه همه هدایتیافته و هدایتدهنده هستند، و پیام خدایی را بدون کم و کاست به مردم ابلاغ نمودهاند، و مردمشان را نصیحت کردهاند و در راه خدا هر آنچه در توان داشتهاند تلاش و مجاهدت کردهاند، و خداوند امتهایشان را مکلف فرموده است که آنها را تصدیق نمایند و سر تسلیم در مقابل آنها فرود آورند، و هر کس از امت آنها که این امر را به جای نیاورده باشد مؤمن نبوده است.
خداوند در مورد انتخاب پیامبران میفرماید:
﴿ٱللَّهُ یَصۡطَفِی مِنَ ٱلۡمَلَٰٓئِکَهِ رُسُلٗا وَمِنَ ٱلنَّاسِۚ إِنَّ ٱللَّهَ سَمِیعُۢ بَصِیرٞ ٧۵﴾ [الحج: ۷۵].
«خداوند از میان فرشتگان پیامآورانی (همچون جبرئیل) را برمیگزیند (و به سوی انبیا گسیل میدارد) و هم از میان انسانها پیغمبرانی (همچون موسی و عیسی و محمّد) را (برمیگزیند و به سوی مردم میفرستد، و از کار همهی آنان باخبر است) چرا که خداوند شنوا و بینا است».
و میفرماید:
﴿ٱللَّهُ أَعۡلَمُ حَیۡثُ یَجۡعَلُ رِسَالَتَهُۥ﴾ [الأنعام: ۱۲۴].
خداوند بهتر میداند که (چه کسی را برای پیامبری انتخاب و) رسالت خویش را به چه کسی حوالت میدارد. خداوند میداند که چه کسی را برای رسالت انتخاب کند و رسالت را بر دوش چه کسی بگذارد، خداوند برای این کار تنها برگزیدگان شایسته را برمیگزیند.
﴿وَٱذۡکُرۡ عِبَٰدَنَآ إِبۡرَٰهِیمَ وَإِسۡحَٰقَ وَیَعۡقُوبَ أُوْلِی ٱلۡأَیۡدِی وَٱلۡأَبۡصَٰرِ ۴۵ إِنَّآ أَخۡلَصۡنَٰهُم بِخَالِصَهٖ ذِکۡرَى ٱلدَّارِ ۴۶ وَإِنَّهُمۡ عِندَنَا لَمِنَ ٱلۡمُصۡطَفَیۡنَ ٱلۡأَخۡیَارِ ۴٧ وَٱذۡکُرۡ إِسۡمَٰعِیلَ وَٱلۡیَسَعَ وَذَا ٱلۡکِفۡلِۖ وَکُلّٞ مِّنَ ٱلۡأَخۡیَارِ ۴٨﴾ [ص: ۴۵-۴۸].
«(ای پیغمبر!) از بندگان ما ابراهیم و اسحاق و یعقوب سخن بگو، آنان که دارای قدرت و بینش (کافی و قوی دربارهی امور زندگانی و رموز آیین یزدانی) بودند. ما آنان را با صفت خاصّی ویژگی بخشیدیم که یاد (همیشگی ایشان از) سرای آخرت بود. ایشان در پیشگاه ما از زمرهی برگزیدگان بس نیک و نیکوکارند. (ای پیغمبر!) از اسماعیل و الیسع و ذالکفل یاد کن. آنان جملگی از خوبان و نیکانند».
خداوند آنها را به قوت در اطاعت و فقه در دین و بصیرت در حقیقت و عمل برای آخرت توصیف میفرماید، بیان میکند که هیچ هم و غمی غیر از آخرت ندارند. و آنان برگزیدگان نیکویی هستند.
و به عصمت آنها در ابلاغ وحی و امانت آنها در گفتار چنین اشاره میفرماید:
﴿وَمَا یَنطِقُ عَنِ ٱلۡهَوَىٰٓ ٣ إِنۡ هُوَ إِلَّا وَحۡیٞ یُوحَىٰ ۴﴾ [النجم: ۳-۴].
«و از روی هوا و هوس سخن نمیگوید. هرگز آن (چیزی که با خود آورده است و با شما در میان نهاده است) جز وحی و پیامی نیست که (از سوی خدا بدو) وحی و پیام میگردد».
بر اساس هوا و هوس سخن نمیرانند بلکه پیام خداوند منان را بدون کم و کاست به مردم ابلاغ مینمایند.
﴿وَلَوۡ تَقَوَّلَ عَلَیۡنَا بَعۡضَ ٱلۡأَقَاوِیلِ ۴۴ لَأَخَذۡنَا مِنۡهُ بِٱلۡیَمِینِ ۴۵ ثُمَّ لَقَطَعۡنَا مِنۡهُ ٱلۡوَتِینَ ۴۶ فَمَا مِنکُم مِّنۡ أَحَدٍ عَنۡهُ حَٰجِزِینَ ۴٧﴾ [الحاقه: ۴۴-۴۷].
«اگر پیغمبر پارهای سخنان را به دروغ بر ما میبست. ما دست راست او را میگرفتیم سپس رگ دلش را پاره میکردیم. و کسی از شما نمیتوانست مانع (این کار ما دربارهی) او شود (و مرگ را از او باز دارد)».
یعنی اگر کوچکترین خیانتی از پیامبر سر میزد آنچنان که شما میپندارید از او انتقام میگرفتیم و هیچ کس نمیتوانست از او دفاع کند، ولی او فردی نیکو و صادق و هدایتیافته است، چون خداوند همراه اوست و با معجزات روشنگر و دلایل واضح و قاطع او را تأیید مینماید.
در آیات فراوان دیگر مانند آیهی ۱۰۸، ۱۱۰، ۱۲۶، ۱۳۱، ۱۴۴، ۱۵۰، ۱۶۳، ۱۷۹ سورهی شعراء به وجوب پیروی از آنها اشاره میفرماید:
﴿فَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَأَطِیعُونِ ١٠٨﴾ [الشعراء: ۱۰۸].
«از خدا بترسید و از من اطاعت کنید».
و حتی در آیهی ۸۰ سورهی نساء پیروی از انبیا را پیروی از خداوند به حساب میآورد:
﴿مَّن یُطِعِ ٱلرَّسُولَ فَقَدۡ أَطَاعَ ٱللَّهَۖ وَمَن تَوَلَّىٰ فَمَآ أَرۡسَلۡنَٰکَ عَلَیۡهِمۡ حَفِیظٗا ٨٠﴾ [النساء: ۸۰].
«هر که از پیغمبر اطاعت کند، در حقیقت از خدا اطاعت کرده است (چرا که پیغمبر جز به چیزی دستور نمیدهد که خدا بدان دستور داده باشد، و جز از چیزی نهی نمیکند که خدا از آن نهی کرده باشد) و هر که (به اوامر و نواهی تو) پشت کند (خودش مسؤول است و باک نداشته باش) ما شما را به عنوان مراقب (احوال) و نگهبان (اعمال) آنان نفرستادهایم (بلکه بر رسولان پیام باشد و بس)».
﴿وَمَآ ءَاتَىٰکُمُ ٱلرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَىٰکُمۡ عَنۡهُ فَٱنتَهُواْۚ﴾ [الحشر: ۷].
«چیزهایی را که پیغمبر برای شما (از احکام الهی) آورده است اجرا کنید، و از چیزهایی که شما را از آن بازداشته است، دست بکشید».
در صحیح مسلم و بخاری از علقمه روایت شده است که پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمود:
«لَعَنَ اللَّهُ الْوَاشِمَاتِ وَالْمُوتَشِمَاتِ وَالْمُتَنَمِّصَاتِ وَالْمُتَفَلِّجَاتِ لِلْحُسْنِ الْمُغَیِّرَاتِ خَلْقَ اللَّهِ فَبَلَغَ ذَلِکَ امْرَأَهً مِنْ بَنِی أَسَدٍ یُقَالُ لَهَا أُمُّ یَعْقُوبَ فَجَاءَتْ فَقَالَتْ إِنَّهُ بَلَغَنِی عَنْکَ أَنَّکَ لَعَنْتَ کَیْتَ وَکَیْتَ فَقَالَ وَمَا لِی أَلْعَنُ مَنْ لَعَنَ رسولالله صلی الله علیه و سلم وَمَنْ هُوَ فِی کِتَابِ اللَّهِ فَقَالَتْ لَقَدْ قَرَأْتُ مَا بَیْنَ اللَّوْحَیْنِ فَمَا وَجَدْتُ فِیهِ مَا تَقُولُ قَالَ لَئِنْ کُنْتِ قَرَأْتِیهِ لَقَدْ وَجَدْتِیهِ أَمَا قَرَأْتِ».
﴿وَمَآ ءَاتَىٰکُمُ ٱلرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَىٰکُمۡ عَنۡهُ فَٱنتَهُواْۚ﴾ [الحشر: ۷].
خداوند زنانی که خالکوبی میکنند و زنانی که خالکوبی میشوند و آنان که ابروهایشان را برمیدارند و آنان که میان دندانهایشان جهت زیبایی فاصله میاندازند -که تغییردهندگان خلقت خداوندی هستند- را لعنت کند! زنی به نام امیعقوب آمد و گفت: خبردار شدهام که چنین و چنان لعنت کردهاید؟ ابنمسعود گفت: من چرا بر کسی لعنت نکنم که پیامبر او را لعنت کرده است و در کتاب خدا هم بر او لعنت فرستاده شده است؟! زن گفت: من کتاب خدا را خواندهام ولی چنین چیزی ندیدهام. ابنمسعود فرمود: اگر خوب بخوانی، خواهی دید مگر خداوند در قرآن نمیفرماید:
چیزهایی را که پیغمبر برای شما (از احکام الهی) آورده است اجرا کنید، و از چیزهایی که شما را از آن بازداشته است، دست بکشید.
خداوند میفرماید:
﴿قُلۡ إِن کُنتُمۡ تُحِبُّونَ ٱللَّهَ فَٱتَّبِعُونِی یُحۡبِبۡکُمُ ٱللَّهُ وَیَغۡفِرۡ لَکُمۡ ذُنُوبَکُمۡۚ وَٱللَّهُ غَفُورٞ رَّحِیمٞ ٣١﴾ [آل عمران: ۳۱].
«بگو: اگر خدا را دوست میدارید، از من پیروی کنید تا خدا شما را دوست بدارد و گناهانتان را ببخشاید، و خداوند آمرزندهی مهربان است».
این آیه برای هر کسی که میگوید: پیامبر صلی الله علیه و سلم را دوست دارم ولی از او پیروی نمیکند میزان و محک است، چون بیان میدارد محبت رسول با پیروی روشن میگردد، این ادعا جامهی عمل به تن نمیپوشد مگر اینکه در اقوال و کردار از محمد صلی الله علیه و سلم پیروی کند، گروهی گمان میکردند که رسول را دوست دارند. خداوند با این آیه آنها را آزمایش کرد.
پیامبر صلی الله علیه و سلم در حدیثی پیروی از خودش را تنها راه داخل شدن به بهشت قلمداد میفرماید:
«کُلُّ أُمَّتِی یَدْخُلُونَ الْجَنَّهَ إِلَّا مَنْ أَبَى. قَالُوا: یَا رسولَالله! وَمَنْ یَأْبَى؟ قَالَ: مَنْ أَطَاعَنِی دَخَلَ الْجَنَّهَ وَمَنْ عَصَانِی فَقَدْ أَبَى». [بخاری].
«همهی امتم به بهشت وارد میشوند مگر کسی که دوست نداشته باشد، عرض کردند: مگر چه کسی دوست ندارد؟».
فرمود: هر کس از من پیروی کند وارد بهشت میشود و هر کس مرا نافرمانی کند وارد بهشت نمیشود.
در حدیث دیگری میفرماید:
«مَنْ أَطَاعَنِی فَقَدْ أَطَاعَ اللَّهَ وَمَنْ عَصَانِی فَقَدْ عَصَى اللَّهَ» [بخاری].
«هرکس مرا اطاعت کند در حقیقت خدا را اطاعت کرده است و هر کس مرا نافرمانی کند در حقیقت خدا را نافرمانی کرده است».