کسانی که تربیت نفس را ترک میکنند به عواقب وخیمی دچار میشوند، یکی این که همین نفس در روز قیامت آنان را ملامت و به خاطر تقصیری که در تربیت آن روا داشتهاند با آنان وارد جنگ میشود و آن زمانی است که نامۀ اعمال به ایشان داده شده تا معاصی مکتوب در آن به آنان یادآوری شود. بدینگونه گرفتار دو نوع عذاب میشوند؛ یکی خواندهشدن نامۀ اعمال که تمام خطاهای ایشان را در برگرفته و بازگو کرده است و به همین خاطر به شدت دچار حسرت و تأسف شده و اعلام ندامت میکنند.
دوم این که خداوند به نفس ایشان فرصت میدهد تا به خاطر تقصیری که آنان در رابطه با نفس خود روا داشتهاند، علیه آنان شهادت دهد و این شهادت بر حسرت و درد ایشان میفزاید. خداوند میفرماید:
﴿وَکُلَّ إِنسَٰنٍ أَلۡزَمۡنَٰهُ طَٰٓئِرَهُۥ فِی عُنُقِهِۦۖ وَنُخۡرِجُ لَهُۥ یَوۡمَ ٱلۡقِیَٰمَهِ کِتَٰبٗا یَلۡقَىٰهُ مَنشُورًا ١٣ ٱقۡرَأۡ کِتَٰبَکَ کَفَىٰ بِنَفۡسِکَ ٱلۡیَوۡمَ عَلَیۡکَ حَسِیبٗا ١۴﴾ [الاسراء: ۱۳-۱۴].
«مقدرات و نتیجۀ کارهای هر آدمی را در گردن او کردیم، و روز قیامت نامهای گشاده برای او بیرون خواهیم آورد، نامهات را بخوان امروز کافی است که خودت در رابطۀ با خودت قضاوت کنی».
ابن کثیر میگوید: طائر عبارت از عملی است که از کسی سر زده است، و تمام اعمال او در کتابی جمع شده و در روز جزا به وی داده میشود که اگر سعادتمند و خوشبخت باشد، نامۀ اعمالش به دست راست او داده میشود و اگر شقی و بدبخت باشد، به دست چپ او داده خواهد شد. کلمۀ (منشورا) هم یعنی باز شده و هرکس میتواند آن را بخواند و تمامی کردار او از اول تا