رسول الله صلی الله علیه وسلم عموم مسلمانان را به انجام مکرر حج و عمره تشویق فرموده است. و این در راستای تعظیم و بزرگداشت الله متعال و تعظیم خانهی الله و شعایر آن میباشد. بنابراین برای هر مسلمان مستحب است که به کرات برای حج و عمره عازم سفر شود. و انجام مکرر عبادات و افزونطلبی خیر و خوبی زمانی که مطابق سنت باشد، امری مطلوب است.
عمره نسبت به طواف خانه به تنهایی فضیلت بیشتری دارد؛ زیرا طواف جزئی از مناسک عمره میباشد. و عمره تا عمرهی بعدی کفارهی گناهان بین دو عمره است. بنابراین برای اهل مکه و کسانیکه به مکه میآیند، تکرار عمره و انجام مناسک آن برای چندینبار، چه برای خود یا به نیابت از مرده یا ناتوان، امری مشروع است.
۱- عَنْ أَبِی هُرَیْرَهَ رضی الله عنه أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلی الله علیه وسلم قَالَ: «الْعُمْرَهُ إِلَى الْعُمْرَهِ کَفَّارَهٌ لِمَا بَیْنَهُمَا، وَالْحَجُّ الْمَبْرُورُ لَیْسَ لَهُ جَزَاءٌ إِلاَّ الْجَنَّهُ».[۱]
ابوهریره رضی الله عنه میگوید: پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: «انجام مناسک عمره موجب محو شدن گناههاى صغیرهاى مىشود که در بین این عمره و عمره قبلى انجام گرفته است، و حجى که مورد قبول الله قرار گیرد، پاداشى جز بهشت ندارد».
۲- عَنْ عَائِشَهَ رضی الله عنها قَالَتْ: یَا رَسُولَ اللَّهِ، یَرْجِعُ أَصْحَابُکَ بِأَجْرِ حَجٍّ وَعُمْرَهٍ، وَلَمْ أَزِدْ عَلَى الحَجِّ؟ فَقَالَ لَهَا: «اذْهَبِی، وَلْیُرْدِفْکِ عَبْدُ الرَّحْمَنِ»، فَأَمَرَ عَبْدَ الرَّحْمَنِ أَنْ یُعْمِرَهَا مِنَ التَّنْعِیمِ، فَانْتَظَرَهَا رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه وسلم بِأَعْلَى مَکَّهَ حَتَّى جَاءَتْ.[۲]
از عایشه رضی الله عنها روایت است که گفت: ای رسول الله! اصحابت با اجر و پاداش حج و عمره باز میگردند. اما من جز حج انجام ندادم. رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمود: «برو (و عمره به جای بیاور)؛ و باید عبدالرحمن بن ابوبکر (برادر امالمومنین) همراه تو بیاید». پس به عبدالرحمن امر کرد تا از منطقه تنعیم برای احرام بستن امالمومنین عایشه اقدام کند. و رسول الله صلی الله علیه وسلم در بالای مکه منتظر امالمومنین ماند تا اینکه از عمره فارغ شده و آمد.
۳- عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَسْعُودٍ رضی الله عنه قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ج: «تَابِعُوا بَیْنَ الحَجِّ وَالعُمْرَهِ، فَإِنَّهُمَا یَنْفِیَانِ الفَقْرَ وَالذُّنُوبَ کَمَا یَنْفِی الکِیرُ خَبَثَ الحَدِیدِ، وَالذَّهَبِ، وَالفِضَّهِ، وَلَیْسَ لِلْحَجَّهِ المَبْرُورَهِ ثَوَابٌ إِلَّا الجَنَّهُ».[۳]
از ابن مسعود رضی الله عنه روایت است که رسول الله صلی الله علیه وسلم فرمود: «پی در پی به حج و عمره بروید؛ زیرا حج و عمره فقر و گناهان را از بین میبرد، چنانکه آهنگر ناخالصی آهن و طلا و نقره را میزداید. و پاداش حجی که نیک انجام شده باشد چیزی جز بهشت نیست».
[۱]– متفق علیه؛ بخاری حدیث شماره ۱۷۷۳ و مسلم حدیث شماره ۱۳۴۹
[۲]– متفق علیه؛ بخاری حدیث شماره ۲۹۸۴ و مسلم حدیث شماره ۱۲۱۱ با لفظ بخاری
[۳]– حسن؛ مسند احمد حدیث شماره ۳۶۶۹ و ترمذی حدیث شماره ۸۱۰ با لفظ ترمذی