تورات

این کتاب خداست که بر موسی علیه السلام فرو فرستاد. می‌فرماید: ﴿وَلَقَدۡ ءَاتَیۡنَا مُوسَى ٱلۡکِتَٰبَ مِنۢ بَعۡدِ مَآ أَهۡلَکۡنَا ٱلۡقُرُونَ ٱلۡأُولَىٰ بَصَآئِرَ لِلنَّاسِ﴾ [القصص: ۴۳]. «و به راستی پس از آنکه نسل‌های نخستین را هلاک کردیم به موسی کتاب دادیم که رهنمود و رحمتی برای مردم بود» و در حدیث طولانی شفاعت که شیخین از انس بن مالک رضی الله عنه بصورت مرفوع روایت می‌کند آمده: «فَیَأْتُونَ إِبْرَاهِیمَ فَیَقُولُ لَسْتُ هُنَاکُمْ وَیَذْکُرُ خطیئته الَّتِی أَصَابَهَا وَلَکِنْ ائْتُوا مُوسَى عَبْدًا آتَاهُ اللَّهُ التَّوْرَاهَ وَکَلَّمَهُ تَکْلِیمًا»[۱] «پیش ابراهیم می‌روند. می‌گوید: کار من نیست و خطایش را بازگو می‌نماید که مرتکب آن شده است می‌گوید پیش موسی بروید بنده‌ای است که خداوند تورات را به او داده و با او سخن گفته است».

خداوند تورات را به صورت لوحهای نوشته شده به موسی داد و در مورد آن می‌فرماید: ﴿وَکَتَبۡنَا لَهُۥ فِی ٱلۡأَلۡوَاحِ مِن کُلِّ شَیۡءٖ مَّوۡعِظَهٗ وَتَفۡصِیلٗا لِّکُلِّ شَیۡءٖ﴾ [الأعراف: ۱۴۵]. «و در تورات برای او در هر موردی پندی، و برای هر چیزی تفصیلی نگاشتیم». ابن عباس می‌گوید: «یرید ألواح التوراه» «لوح‌های تورات منظور است». و در حدیثی که ابوهریره رضی الله عنه روایت می‌کند آدم به وسیله آن به موسی استدلال می‌کند.

پیامبر صلی الله علیه و سلم می‌فرماید: «قَالَ لَهُ آدَمُ یَا مُوسَى اصْطَفَاکَ اللَّهُ بِکَلَامِهِ وَخَطَّ لَکَ التَّوْرَاهَ بِیَدِهِ»[۲] «آدم به او گفت: ای موسی خداوند تو را با کلامش برگزید و تورات را با دست خود برایت نوشت». و تورات بزرگترینِ کتاب‌های بنی اسرائیل است که در آن شریعت و احکامشان که خداوند بر موسی نازل کرده به تفصیل آمده است و انبیاء بنی اسرائیل که بعد از موسی آمدند به آن عمل می‌کردند. الله تعالی می‌فرماید: ﴿إِنَّآ أَنزَلۡنَا ٱلتَّوۡرَىٰهَ فِیهَا هُدٗى وَنُورٞۚ یَحۡکُمُ بِهَا ٱلنَّبِیُّونَ ٱلَّذِینَ أَسۡلَمُواْ لِلَّذِینَ هَادُواْ وَٱلرَّبَّٰنِیُّونَ وَٱلۡأَحۡبَارُ بِمَا ٱسۡتُحۡفِظُواْ مِن کِتَٰبِ ٱللَّهِ وَکَانُواْ عَلَیۡهِ شُهَدَآءَۚ﴾ [المائده: ۴۴]. «ما تورات را که هدایت و نور در خود دارد، نازل کردیم. پیامبرانی که (در برابر احکام الهی) تسلیمند، برای یهود و (همچنین) عالمان ربانی و احبار به آنچه ازکتاب خدا حافظ گردانده شده‌اند و بر آن گواه بودند، به آن حکم می‌کنند» و خداوند در کتابش از تحریف و تبدیل تورات توسط یهود خبر داده است.

 

[۱] صحیح البخاری برقم (۷۴۱۰)، ومسلم برقم (۱۹۳).

[۲] صحیح البخاری برقم (۶۶۱۴)، ومسلم برقم (۲۶۵۲)، وفی إحداها : « وکتب لک التوراه بیده ».

مقاله پیشنهادی

نشانه‌های مرگ

مرگ انسان با افتادن و شل شدن دو طرف گیج‌گاه، کج شدن بینی، افتادن دست‌ها، …