یعنی اعتقاد قطعی داشتن به اینکه الله متعال نامهای نیکو و صفاتی والا دارد، و او به همه صفات کمال متصف است و از همه صفات نقص و از همه کاستیها پاک است و در همه این امور از همه هستیها و مخلوقات یگانه و یکتاست.
و اهل سنت و الجماعت پروردگارشان را با صفاتش که در قرآن و سنت آمده میشناسند و پروردگارشان را به همان چیزهایی وصف میکنند که خود را به آن توصیف نموده و پیامبرش ج او را به آن وصف کرده است، و تحریف نمیکنند و در اسماء و صفات اوتعالی راه الحاد[۱] را در پیش نمیگیرند و آنچه الله متعال برای خود اثبات نموده آن را بدون تشبیه و بیان کیفیت و بدون انکار و تحریف اثبات مینمایند.
و قاعدهشان در این مورد فرموده الهی است که میفرماید: ﴿لَیۡسَ کَمِثۡلِهِۦ شَیۡءٞۖ وَهُوَ ٱلسَّمِیعُ ٱلۡبَصِیرُ﴾ [الشورى: ۱۱].
«هیچ چیزی همانند او نیست و او شنوای بیناست».
و اینکه میفرماید: ﴿وَلِلَّهِ ٱلۡأَسۡمَآءُ ٱلۡحُسۡنَىٰ فَٱدۡعُوهُ بِهَاۖ وَذَرُواْ ٱلَّذِینَ یُلۡحِدُونَ فِیٓ أَسۡمَٰٓئِهِۦۚ سَیُجۡزَوۡنَ مَا کَانُواْ یَعۡمَلُونَ﴾ [الأعراف: ۱۸۰].
«و خدا دارای زیباترین و نیکوترین نامها است، پس او را بدان نامها بخوانید، و ترک کنید کسانی را که در نامهای خدا دست به تحریف میزنند، آنان سزای آنچه را که میکنند، خواهند دید».
[۱]– الحاد یعنی انحراف از حق که انکار و تحریف و کیفیت بیان کردن و تشبیه را شامل میشود.
تحریف: یعنی اینکه نص در لفظ یا در معنی تغییر داده شود و از معنای ظاهریاش به معنایی برده شود که بر آن دلالت نمیکند مگر با یک احتمال مرجوح؛ پس تکییف: یعنی هیئت و کیفیت برای صفات بیان کردن.
تمثیل: یعنی ارائه مثال و مشابهی برای چیزی که از همه جهت همانند آن باشد.