تقسیم غنایم

غنیمت برای کسانی خواهد بود که در جنگ شرکت داشته اند. قبل از تقسیم غنایم، خمس آن جدا می شود و به این ترتیب تقسیم می شود: سهمی برای الله و رسولش خواهد بود که در مصالح مسلمانان صرف می شود؛ سهمی از آنِ ذوالقربی می باشد؛ سهمی از آنِ یتیمان است؛ سهمی برای فقرا می باشد؛ سهمی برای در راه ماندگان (ابن سبیل) خواهد بود؛ و باقی مانده ی غنیمت که چهار پنجم است بین مجاهدانی که غنیمت را به دست آوردند، تقسیم می شود به این ترتیب: به کسی که پیاده بوده یک سهم و به آنکه سوار بر مرکب (که شامل هواپیما یا تانک و… می شود) بوده سه سهم تعلق می گیرد.
دزدی از غنیمت حرام است و در اختیارات امام است که بر حسب مصلحت و چنان که مناسب می بیند چنین کسی را ادب کند.

آنچه از اموال مشرکین بدون جنگ گرفته می شود، مانند جزیه و خراج و از این قبیل، فیء محسوب می شود که در امور مسلمانان مصرف می شود.
فیء: اموالی است که از کفار به حق و بدون جنگ گرفته می شود.

۱- خداوند متعال می فرماید: «وَاعْلَمُواْ أَنَّمَا غَنِمْتُم مِّن شَیْءٍ فَأَنَّ لِلّهِ خُمُسَهُ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِی الْقُرْبَى وَالْیَتَامَى وَالْمَسَاکِینِ وَابْنِ السَّبِیلِ إِن کُنتُمْ آمَنتُمْ بِاللهِ وَمَا أَنزَلْنَا عَلَى عَبْدِنَا یَوْمَ الْفُرْقَانِ یَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعَانِ وَاللهُ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ» (انفال: ۴۱)
«و بدانید که هرگونه غنیمتی به دست آوردید، یک پنجمش برای خدا و برای پیامبر و برای خویشان و یتیمان و مسکینان و در راه ماندگان است، اگر به الله و آنچه بر بنده خود در روز فرقان (جدایی حق از باطل)، روز برخورد دو گروه (مؤمنین و مشرکین در بدر) نازل کردیم، ایمان آورده‌اید و الله بر هرچیز تواناست».
۲- خداوند متعال می فرماید: «مَّا أَفَاء اللَّهُ عَلَى رَسُولِهِ مِنْ أَهْلِ الْقُرَى فَلِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِی الْقُرْبَى وَالْیَتَامَى وَالْمَسَاکِینِ وَابْنِ السَّبِیلِ کَیْ لَا یَکُونَ دُولَهً بَیْنَ الْأَغْنِیَاء مِنکُمْ وَمَا آتَاکُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاکُمْ عَنْهُ فَانتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِیدُ الْعِقَابِ» (حشر: ۷)
«و آنچه الله از (اموال) اهل آبادی‌ها به پیامبرش بازگردانده (و بخشیده) است، پس از آنِ الله و رسول و خویشاوندان او و یتیمان و بی‌نوایان و در راه ماندگان است. تا (این اموال) در میان ثروتمندان شما دست به دست نشود و آنچه که رسول الله به شما بدهد آن را بگیرید و از آنچه که شما را از آن نهی کرده است پس خودداری کنید و از الله بترسید، بی‌گمان الله سخت‌کیفر است».

مقاله پیشنهادی

خیار(داشتن اختیار در معامله)

حکمت مشروعیت داشتن اختیار در معامله داشتن حق اختیار در معامله از محاسن اسلام است؛ …