۱) قرآن کریم کلام خداست که با لفظ او به سوی رسول الله وحی شده است و بوسیلهی آن با عرب تحدی و مبارزه طلبی کرد و آنها از آوردن مثل آن و یا ده سوره از آن و یا یک سوره از آن عاجز ماندند و تا روز قیامت معجزه ای ابدی خواهد ماند. در حالی که حدیث قدسی هیچیک از این صفات را ندارد.
۲) قرآن کریم جز به الله تعالی به احدی نسبت داده نمیشود و لذا گفته میشود: قال الله تعالی..
اما حدیث قدسی گاهی به الله تعالی مضاف میشود؛ که نسبت آن به الله تعالی در اینحالت نسبت انشاء است و گفته میشود: «قال الله تعالی، یا: یقول الله تعالی»، و گاهی نیز به رسول اللهج مضاف میشود؛ که نسبت آن به خداوند متعال در اینحالت نسبت إخبار است، زیرا پیامبرج بوسیلهی آن از خداوند متعال خبر میدهد، و گفته میشود: «قال رسول الله صلی الله علیه وسلم فیما یرویه عن ربه عزوجل».
۳) قرآن کریم تماما با نقل متواتر ثابت است و لذا قطعی الثبوت است، ولی احادیث قدسی اکثر آنها آحاد بوده و لذا از این جهت ظنی الثبوت هستند.
۴) قرآن کریم لفظاً و معناً از سوی الله تعالی است، ولی براساس قول راجح احادیث قدسی معناً از جانب الله تعالی و لفظ آن متعلق به پیامبر ج است، بر این مبنا بر خلاف قرآن روایت معنای حدیث قدسی (بر طبق شروطی) براساس رأی جمهور محدثین جایز است.
۵) تلاوت قرآن کریم عبادت است و لذا در نماز قرائت میشود چنانکه میفرماید: ﴿فَٱقۡرَءُواْ مَا تَیَسَّرَ مِنَ ٱلۡقُرۡءَانِۚ﴾ [المزمل: ۲۰]. یعنی: اکنون آنچه براى شما میسّر است قرآن بخوانید.
و شخص قاری با تلاوت آن مأجور میشود، چنانکه پیامبر ج فرمودند: «من قرأ حرفاً من کتاب الله فله به حسنه و ألحسنه بعشر أمثالها، لا أقول ألم حرف، ولکن الف حرف، و لام حرف، و مبم حرف».
یعنی: کسی که یک حرف از کتاب خدا بخواند؛ او را در مقابل آن یک نیکی است و هر نیکی به ده برابر است، نمیگویم که ألم یک حرف است، بلکه الف خود یک حرف، و لام نیز یک حرف و میم هم یک حرف است. روایت ترمذی از ابن مسعودس و گفته حدیث حسن صحیح است.
و رسولالله ج میفرمایند: «أقرؤوا ألقرآن فانّه یأتی یوم ألقیامه شفیعاً لأصحابه». «قرآن را بخوانید که در قیامت به شفاعت اصحاب خود آید» صحیح مسلم.
در حالی که تلاوت حدیث قدسی عبادت نیست و در نماز تلاوت نمیشود، و ثواب قرائت آن بطور عام است.
۶) بنا به رأی بعضی از علما لمس قرآن بدون وضوء جایز نیست، اما این حکم برای احادیث قدسی (و نبوی) ثابت نیست.
۷) فروش قرآن در نزد امام احمد حرام و در نزد امام شافعی مکروه است.
۸) بر خلاف احادیث، قرآن دارای سوره و آیه است.
۹) به اتفاق مسلمین، منکر آیهای از قرآن موجب کفر و خروج از اسلام است، اما در مورد احادیث ما بین علما اختلاف است که در چه درجه ای باشد تا منکر آن تکفییر گردد.