آنچه را که پیامبر از پروردگارش روایت کرده، حدیث قدسی گویند، که به آن (حدیث ربانی) و (حدیث الهی) نیز گویند.[۱]
مثال برای حدیث قدسی: فرمودهی پیامبر ج در آنچه که از پروردگارش روایت میکند که فرمود[۲]: «أنا عند ظن عبدی بی، وأنا معه حین یذکرنی، فإن ذکرنی فی نفسه ذکرته فی نفسی، وإن ذکرنی فی ملأ ذکرته فی ملأ خیر منهم»[۳] یعنی: من براساس گمانی که بندهام نسبت به من دارد رفتار میکنم، و هنگامی که مرا یاد میکند من با او هستم، پس اگر مرا در تنهایی یاد کند من هم او را در تنهایی یاد میکنم، و اگر مرا در میان جمعی یاد کند من او را در میان جمع بهتری یاد خواهم کرد.
[۱]– قدسی، به قدس نسبت داده میشود و این نسبت دلالت بر تعظیم دارد، زیرا مادهی این کلمه در معنای لغوی بر تنزیه و تطهیر دلالت دارد، پس تقدیس یعنی: تنزیه الله تعالی، و به معنای تطهیر نیز است، و تقدس: یعنی تطهر، چنانکه خداوند متعال بر زبان ملائکه میفرماید: ﴿وَنَحۡنُ نُسَبِّحُ بِحَمۡدِکَ وَنُقَدِّسُ لَکَۖ﴾ [البقره: ۳۰]. یعنی: ما تسبیح و حمد تو را بجا مىآوریم، و تو را تقدیس مىکنیم؛ یعنی نفس خود را برای تو پاک میکنیم.
[۲]– این عبارت یعنی(در آنچه که از پروردگارش روایت میکند) لفظی است که راوی با آن حدیث قدسی را از پیامبر ج نقل میکند. یعنی راویانی که احادیث قدسی را از پیامبر ج نقل میکنند از یکی از الفاظ زیر استفاده میکنند:
– قال رسول الله صلی الله علیه وسلم فیما یرویه عن ربه عزوجل.
– قال رسول الله صلی الله علیه وسلم: قال الله تعالی، یا: یقول الله تعالی.
در بالا برای لفظ اول مثال آورده شد، اما مثالی برای لفظ دوم: عَنْ أَبِی هُرَیْرَهَ رضی الله عنه أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلی الله علیه وسلم قَالَ: «یَقُولُ اللَّهُ: إِذَا أَرَادَ عَبْدِی أَنْ یَعْمَلَ سَیِّئهً فَلا تَکْتُبُوهَا عَلَیْهِ حَتَّى یَعْمَلَهَا، فَإِنْ عَمِلَهَا فَاکْتُبُوهَا بِمِثْلِهَا، وَإِنْ تَرَکَهَا مِنْ أَجْلِی فَاکْتُبُوهَا لَهُ حَسَنَهً، وَإِذَا أَرَادَ أَنْ یَعْمَلَ حَسَنَهً فَلَمْ یَعْمَلْهَا، فَاکْتُبُوهَا لَهُ حَسَنَهً، فَإِنْ عَمِلَهَا فَاکْتُبُوهَا لَهُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا، إِلَى سَبْعِ مِائهِ ضِعْفٍ». (بخارى۷۵۰۱).
از ابوهریرهس روایت است که رسول الله ج فرمود: «خداوند عز وجل میفرماید: هرگاه بندهام قصد کرد که کار بدی انجام دهد تا زمانی که مرتکب آن نشده است برایش ننویسید، و اگر مرتکب آن شد فقط یک بدی برایش بنویسید، و اگر آن را بخاطر من ترک کرد برایش یک نیکی ثبت کنید، و اگر قصد انجام عمل نیکی را کرد ولی آن را انجام نداد برایش یک نیکی بنویسید، و اگر آن را انجام داد ده تا هفت صد برابر نیکی برایش بنویسد». (نگاه کنید به: لمحات فی أصول الحدیث، دکتر محمد ادیب صالح، ص ۴۸).
[۳]– روایت بخاری (۷۴۰۵) کتاب توحید، ۱۵- باب فرمودهی الله تعالى: (ویحذرکم الله نفسه) (آل عمران: ۲۸). ومسلم (۲۶۷۵) کتاب ذکر ودعاء وتوبه واستغفار، ۱- باب تشویق بر یاد الله تعالى.