سوره مبارکه نمل
تفسیر آیات [ ۴۵ و ۴۶ ]
{وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا إِلَى ثَمُودَ أَخَاهُمْ صَالِحاً أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ فَإِذَا هُمْ فَرِیقَانِ یَخْتَصِمُونَ}.
اینک داستان دیگری بیان میشود: «و به راستی به سوی قوم ثمود برادرشان صالح را فرستادیم که: خداوند را بپرستید» یعنی: او را با دعوت و پیام پرستش خداوند جلّ جلاله فرستادیم «پس بناگاه آنان به دو گروه ستیزهگر و متخاصم تقسیم شدند» که آن دو گروه، مؤمنان و کافران بودند و هر گروهی با تکیه بر راه و روش خود، با گروه دیگر ستیزه کرده و ادعا میکرد که حق با وی است. بهقولی: خصومت و ستیزه میان دو گروه، درباره صالح علیه السلام بود که آیا او پیامبر مرسل است یا خیر؟.
{قَالَ یَا قَوْمِ لِمَ تَسْتَعْجِلُونَ بِالسَّیِّئَهِ قَبْلَ الْحَسَنَهِ لَوْلَا تَسْتَغْفِرُونَ اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ}.
«صالح گفت: ای قوم من، چرا سیئه را پیش از حسنه» یعنی: عذاب را پیش از رحمت «به شتاب میطلبید» یعنی: چرا ایمانی را که جلبکننده پاداش و نیکی است به تأخیر میاندازید و کفری را که جلبکننده عذاب است، جلو میافگنید؟ زیرا آنان از فرط کفر و عناد میگفتند: ای صالح! منتظر چه هستی؟ عذابی را کهوعده میدهی برای ما بیاور «چرا از خداوند آمرزش نمیخواهید» و بهسوی او از شرک توبهکار نمیشوید، قبل از آنکه عذابش بر شما فرود آید؟ «باشد که مورد رحمت قرار گیرید» و گرفتار عذاب نشوید.