تجلی اخلاق اسلامی در سوره ی حجرات (۳)

جاسوسی

در ادامه آیه ۱۰ سورۀ «حجرات» اللهِ دانا و مهربان مسلمانان را از تجسس و خبر چینی منع فرموده است،

{وَ لَا تَجَسَّسُواْ}.

«به کنجکاوی و تجسس (در کارهای دیگران) نپردازید».

یعنی در امور پنهانی مردم جستجو نکنید و در پی دانستن عیب و ایرادهای دیگران نباشید و در اوضاع و احوال دیگران تجسس نکنید، این کار چه بر اساس بد بینی باشد یا به قصد ضرر رساندن به دیگری و یا برای دور کردن شک و شبهه ای، به هر صورت گناه است، این کار شایسته یک مؤمن و مسلمان نیست که در احوال پنهانی مردم جستجو کند و برای دانستن این که چه کسی چه عیبی دارد کنجکاوی نماید.

خواندن نامه‌های شخصی مردم
گوش دادن به گفتگوهای محرمانه بین دو نفر، چشم‌اندازی (سرک کشیدن) به خانه همسایه‌هاو فضولی و کنجکاوی در باره امور پنهانی دیگران به راه‌های مختلف از نظر اخلاقی بسیار زشت است و فساد‌های گوناگون در پی دارد و چون الله جل جلاله از این عمل منع فرموده پس گناهی است بسیار بزرگ!

پیامبر بزرگوار اسلام صلى الله علیه و آله و سلم در خطبه ای که ابوداؤد روایت نموده فرمودند:

«یَا مَعْشَرَ مَنْ آمَنَ بِلِسَانِهِ، وَلَمْ یَدْخُلِ الْإِیمَانُ قَلْبَهُ، لَا تَغْتَابُوا الْمُسْلِمِینَ، وَلَا تَتَّبِعُوا عَوْرَاتِهِمْ، فَإِنَّهُ مَنِ اتَّبَعَ عَوْرَاتِهِمْ یَتَّبِعُ اللَّهُ عَوْرَتَهُ، وَمَنْ یَتَّبِعِ اللَّهُ عَوْرَتَهُ یَفْضَحْهُ فِی بَیْتِهِ».

(سنن أبی داود).

«ای کسانیکه با زبان ایمان آورده ایدو هنوز ایمان در دل‌هایتان نفوذ
نکرده است، در باره امور پنهانی مردم کنجکاوی نکنید، زیرا کسیکه به دنبال به دست آوردن عیوب مسلمانان باشد، الله متعال عیوب او را دنبال خواهد کرد، و کسیکه الله جل جلاله عیوب او را دنبال نماید او را در خانه‌اش رسوا می‌کند».

مقاله پیشنهادی

فضیلت سفارش به قرآن

عَنْ طَلْحَهَ ابْنِ مُصَرِّفٍ قَالَ: سَأَلْتُ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ أَبِی أَوْفَى: آوْصَى النَّبِیُّ صلی الله …